«Мир» не хоче миритися з п’ятим місцем

5 лет назад 0

Продовжуємо підбивати підсумки виступу команд Херсонщини у чемпіонаті України з футболу серед команд другої ліги групи «Б».

Сьогодні співбесідник кореспондента онлайн газети «Вгору» — головний тренер команди «Мир» з Горностаївки Новотроїцького району Олександр Сапельняк.

Трохи статистики. «Мир», провівши 17 матчів, виграв вісім, три звів до нічиєї та у шести програв. Забито 25 м’ячів, а пропущено 19. Набравши 27 очок, миряни посідають 5 місце, відстаючи від запорізького «Металурга», що займає 4 сходинку, на два очка і на три — від третього місця, яке належить «Гірнику» з Кривого Рогу.

Головний тренер «Миру» Олександр Сапельняк.

— Олександре Яковичу, ви задоволені виступом  команди?

— Якщо оцінювати ігри «Миру» за п’ятибальною шкалою, можна розділити їх на кілька частин. Деякі — на п’ять балів. Кілька — на два бали, а ще кілька — на нуль. Якщо у першому матчі програли нікопольському «Нікополю», то ми просто не змогли настроїти команду, адже перед цим виграли у неї у кубковому матчі 4:1. Тож більшість футболістів вважали, що легко переграють нікопольчан удома. Не вийшло. Довелося виводити гравців з психологічного стану, в який вони потрапили. А ще не всі гравці розуміють, що таке честь клубу. Я їм розповідаю, мовляв, люди   хочуть прийти на футбол відпочити і насолодитися вашою грою, а ви граєте не в повну силу.  І якщо порахувати очки, які ми втратили на старті, то хай би взяли половину їх, то зараз були б у трійці лідерів. Хоча є і об’єктивні причини – часті травми. Були матчі, коли до протоколу вносили лише кількох здорових гравців  запасу — воротаря та одного польового гравця. Іноді підводили і самі футболісти, отримуючи непотрібні попередження і пропускаючи важливі ігри. Тому хлопці, що залишалися, грали,   знаючи, що замін не буде.

— А з ким зіграли на високому рівні?

— Є хороші ігри вдома з тим же «Металургом», новокаховською «Енергією»,  сімферопольською «Таврією». І на ці матчі гравців настроювати було не треба. Тут тільки слідкуй, щоб вони не перегоріли. Взагалі цього року чемпіонат значно сильніший, бо грають такі команди як «Кристал» із Херсона, «Гірник» із Кривого Рогу, «Металург» із Запоріжжя, той же «Кремінь» з Кременчука, сімферопольська «Таврія». Легких матчів практично не було. Тому загалом опинилися на своєму місці.

— Але перед стартом ставилося завдання потрапити до трійки лідерів, а нині п’яті?

— На старті ми поставили  мету за підсумками чемпіонату посісти місце не нижче п’ятого. Але перед зимовими канікулами, по завершенні практично двох кіл (весною залишилося провести одну гру з другого кола та дев’ять матчів третього кола), наш президент Іван Іванович Доценко переглянув ці завдання. І вирішив, що «Миру» реально потрапити до трійки призерів.

Футболісти «Миру» готові відбити чергову атаку суперника

— Хто з футболістів   виправдав ваші надії, а хто ні?

— Розпочну з захисту. Важко сказати щось погане про Павла Чмеленка, Олександра Голядинця, Олександра Томенка, Максима Шмиголя. Вони були в різний час травмовані, тому не набрали кращої форми. Очікував більшого від Павла Мелесіна. Якось виступає нестабільно. Що стосується півзахисту, то тут грають одразу два вихованці футболу Херсонщини. Михайло Кривич у кожному матчі викладався на повну. Так само, як і Сергій Цибульський. Останнього частенько доводилося ставити вперед. Він створив кілька моментів, після яких забивалися голи. Але хочеться, щоб Сергій уже брав на себе роль одного з провідних гравців команди, бо в «Мирі» багато молоді. Щодо Іллі Шестіпалова, то у нього були травми. А стосовно Владислава Савченка, нашого моторчика команди, то його постійно теж переслідували травми. Тільки відновиться — і знову травма. Тому як міг допомагав команді. Олександр Пятов після моєї розмови з ним, де я наголосив, що виходити на поле не потрібно, думаючи про те, що може дістатися по ногах, а треба працювати на загальний успіх команди. Або грай у футбол, або пиши заяву. Після цього він виступав пристойно, і в останніх матчах у мене до нього претензій не було.

— У вас непоганий напад. Є лідер серед бомбардирів навіть другої ліги?

— Що стосується нападу, то розпочнемо з Олексія Бойка. Йому було поставлено завдання доставляти м’ячі в штрафний майданчик суперника і забивати голи. І він нас приємно здивував, забивши 13 голів. Нині він очолює список бомбардирів другої ліги. І якби не видалення його на три гри в останніх матчах, Олексій однозначно ще поповнив би рахунок забитих м’ячів. І, звісно, допоміг би команді. Ми з ним розмовляли про цей епізод, коли його вилучили з поля. Але у Запоріжжі він побіг захищати нашого воротаря. Десь когось штовхнув ліктем. Хоча весь час Бойка провокували запорізькі уболівальники, вигукуючи на його адресу непристойні слова. А він ще й «Металургу» забив гол. Усе одне до одного. У хлопця не витримали нерви. До речі, матч був дуже нервовим. Особливо його кінцівка. Ми вирвали перемогу з рахунком 3:2 на останніх секундах. У цій грі були показані жовті картки одинадцяти футболістам. А двох ще й видалили з поля. Щодо нашої зірки, заслуженого майстра спорту Івана Доценка, він зіграв на високому рівні. І забивав м’ячі, і був хорошим асистентом, віддаючи гарні паси тому ж Бойкові. Частенько брав гру на себе, ведучи команду вперед. Він діяв за ситуацією. Коли потрібно – притримував м’яч, а коли й одразу віддавав пас, розвиваючи атаку.  Взагалі, я вважаю, що загалом футболісти зіграли нормально, хоча було дуже багато травмованих. А це  заважало стабілізувати склад команди.

Президент клубу ФК «Мир» Іван Доценко (праворуч) з черговим трофеєм команди.

— Проблеми з фінансуванням були?

— Наш президент Іван Іванович Доценко все, що обіцяв перед стартом чемпіонату,  виконував  своєчасно. Тут претензій ні у кого з футболістів не виникало

— Втрати у команді вже є?

— Ми відпустили голкіпера Костянтина Гордецького. Він хоча і вихованець футболу Херсонщини, але ще зовсім молодий. Тому хоче пограти у чемпіонатах U-19 чи U-21. Набратися ігрової практики. Інші всі на місці. Щодо поповнення. Ведемо перемовини. Шукаємо. Підсилюватися потрібно. Хочемо запросити голкіпера, центрального захисника, пару центральних півзахисників і одного нападаючого. Є претенденти, але називати прізвища ще рано.

— Які плани після зимових канікул?

Плануємо вийти з відпустки після свят. Будемо готуватися до сезону, шукати, з ким проводити спаринги. Попередньо зголосилися знову взяти участь у Полтаві в турнірі пам’яті Пожичеського. Там дуже гарні умови. Хороша база, хороші зали, майданчики. Після цього розглядаємо участь у кубку Придніпров’я. Якщо буде проводитися на початку березня у Херсоні «Кубок Криму» — зіграємо.

Команда «Мир» — дворазовий володар «Кубка Криму».

  — Удачі команді «Мир», і щоб усі ваші плани втілилися у життя на радість прихильникам футболу.

— Дякую.