Науковці дослідили, що відбувається з мозком людини, яка п’є лише 30 мл алкоголю на тиждень

7 лет назад 0

Вважається, що міцні напої псують здоров'я, лише якщо їх пити непомірно. Проте дослідження нейрофізіологів із Оксфордського університету та університетського коледжу Лондона (Великобританія) свідчить про інше.

Учені впродовж 30 років спостерігали за 550 здоровими чоловіками й жінками, які регулярно вживали спиртне. Результат цієї звички — деградація розумових здібностей. Причому йшлося про невелику, здавалося б, дозу — лише 30 грамів горілки навіть не щодня, а щотижня!

Найбільше згубного впливу алкоголю, за висновком вчених, зазнає гіпокамп. Ця важлива ділянку мозку, що відповідальна за пам'ять і просторову орієнтацію, під дією спиртного частково атрофується. Загалом негативного впливу зазнають усі когнітивні функції.

Тож думка про те, що чарка ще нікому не зашкодила — самообман?

— Що мають на увазі вчені, коли говорять про порушення когнітивних функцій під впливом алкоголю?

— Йдеться по порушення пам'яті, мови, сприйняття, — пояснив Олексій Артемчук, лікар-нарколог. — Цей стан може бути як тимчасовим, так і постійним. Існує поняття так званої алкогольної міопії (короткозорості), коли людина напідпитку сприймає меншу кількість інформації, ніж у тверезому стані. Коли вплив етанолу закінчується, алкогольна міопія минає. Утім, у людей, які спиртне вживають регулярно, проблема з часом набуває незворотного характеру.

Алкоголь на мозок людини діє комплексно. Дестабілізується робота потиличної частини, що контролює вестибулярний апарат — звідси порушення координації руху. Далі порушується функціонування центру, що відповідає за поведінку, притуплюється відчуття сорому. Крім того, пошкоджуються клітини, що узгоджують процес запам'ятовування, а відповідно — погіршується пам'ять.

— А чи має значення, який саме алкоголь пити? Можливо, якісні напої не шкодять?

— Це один із найпоширеніших міфів про алкоголь. Будь-якій напій, що містить етиловий спирт, — отруює, і це обумовлено одним із продуктів розпаду етилового спирту, оцтового альдегіду. Дешеві міцні напої можуть містити сивушні олії, які підсилюють токсичний вплив алкоголю не лише на мозок, а й в цілому на організм.

— Лондонські науковці стверджують, що негативний ефект настає вже після вживання навіть 30 грамів горілки щотижня. Невже навіть така мала кількість алкоголю шкодить?

— Підраховано, що навіть 15 мілілітрів горiлки знижують ефективнiсть роботи мозку на 12 — 26% на майже двi доби пiсля споживання. А при концентрації алкоголю у крові в кількості 0,5 — 0,8 проміле (це 120 мілілітрів горілки) людина відразу ж втрачає здатність правильно визначати відстань, утримувати рівновагу, розрізняти кольори. Саме тому особам, що випили навіть "трошечки", небезпечно сідати за кермо, ставати за верстат, взагалі підходити до технічних пристроїв.

Водночас, регулярне вживання міцних напоїв навіть у мінімальних дозах призводить до незворотних змін, зокрема деформації характеру й психіки.

А загалом помірне пиття — поняття умовне. Доволi швидко мала кiлькiсть перестає задовiльняти, людина потерпає вiд "недопиття". І звичка пити чарками переростає у звичку пити непомірно. А люди, узалежнені від алкоголю, не здатні контролювати його споживання. Це обумовлено і фізіологічно, і психічно. Алкоголік ніколи не зможе пити потроху. Якщо лише не примусить себе забути смак спиртного — назавжди.

— Медики наводять дані про 25 — 30% випадків патологій новонароджених — начебто наслідок вживання алкоголю батьками. Про які саме патології йдеться?

— Почнімо з того, що негативний вплив алкоголю на статеві клітини чоловіка і жінки збільшує ризик генетичних патологій у майбутньої дитини. А щодо впливу на зародок, то продукт розпаду алкоголю ацетальдегід майже відразу порушує кровопостачання в організмі маляти, призводить до кисневого голодування, а відтак затримки розумового й фізичного розвитку новонародженого.

Матері, які регулярно в живають алкоголь під час вагітності, навіть помірно, ризикують або не виносити дитину, або народити маля з так званим фетальним алкогольним синдромом. Він проявляється у розумовій відсталості, затримці фізичного розвитку. Такі діти, навіть якщо й не стали інвалідами, можуть мати проблеми зі зором і слухом, гірше засвоюватимуть елементарні навички, матимуть проблеми з опануванням матеріалу в школі, гірше контролюватимуть свої емоції та поведінку.

Причому далеко не завжди вплив алкоголю помітний відразу після народження, нерідко зміни проявляються лише в підлітковому віці: дитина стає некерованою, відстає у навчанні, в неї трапляються напади агресії.

Тож і вагітним, і тим, хто лише планує вагітність, краще взагалі відмовитися від спиртного — не залежно від дози.

До речі.   Споживання навіть слабоалкогольних напоїв у спеку може бути небезпечним. Висока температура повітря і алкоголь зневоднюють, а на цей стан клітини мозку реагують насамперед. Звідси й запаморочення, захитування, нудота, сонливість, втрата орієнтації.