«Одна з найбільших проблем Зеленського буде брак професійних і патріотичних кадрів» — Мирослав Гай

5 лет назад 0

Мирослав Гай.

Новообраний президент України Володимир Зеленський вигідний Росії як недосвідчений політик. Ним намагатимуться маніпулювати, — переконаний військовий і волонтер Мирослав Гай.

— Чи з'явилися загрози для національної безпеки з обранням нового президента?

— Президент мало на що впливає. У Президента лише три функції. Перша: реалізація міжнародної політики за стратегією, яка прийнята Верховною Радою. Він не може сам міняти вектор міжнародної політики. Друга: Президент займається питаннями безпеки і оборони. Але він не може призначити ані голову СБУ, ані начальника генерального штабу, ані генерального прокурора без ухвалення цих кадрів парламентом. Третя: нагороди. От нагороджувати Зеленський зможе.

Президент не така вже і впливова посада, за великим рахунком.

— Але ви бачите як починає ворушитися зараз Росія. Зеленського привітав Рамзан Кадиров…

— По-перше, офіційно РФ його не привітала. Його не привітали ні Путін, ні Пєсков. Зеленського привітали тільки маргінали російської політики. Кадиров його привітав тому, що раніше Зеленський вибачався перед ним за висміювання в 95 кварталі, тобто, вони мали віртуальне спілкування.

А ще гуляють чутки про наміри Росії карбувати монету з зображенням новообраного президента України.

Коли обрали Трампа, раділа вся російська Дума, шампанське відкорковували. В результаті що отримала Росія від США? Тільки жорсткіші санкції. Тому що у Сполучених Штатах є важелі для противаги Президенту – конгрес, суди, прокуратура, громадянське суспільство. Трамп змушений під гігантським пресингом суспільної думки застосовувати антиросійські санкції — підписувати закон, де Росія значиться ворогом номер 1 для США і так далі.

Не думаю, що Зеленський є рукою Москви, але думаю, що він вигідний для Москви як слабкий політик і головнокомандувач, як людина нефахова. Ним будуть мініпулювати, і він буде змушений піддаватися цим маніпуляціям. Тому що він сам не має ніяких інстурментаріїв для реалізації незалежної політики. Відповідно Росії вигідний такий президент. Їм зараз вигідно, що в нас буде переформатування парламенту, що у нас є невизначеність в оборонному секторі. Звичайно, за місяць-два після інавгурації він подаватиме свої кандидатури в силовий блок. Почнеться тяганина. Думаю, частина його креатур будуть неприйняті радою. Відповідно, у нас буде певний період невизначеності, і це найзручніший час для Росії чинити якусь гидоту.

 

— У команді Зеленського бракує професійних кадрів?

— Для того, щоб керувати країною, потрібно мати 5 тисяч чиновників у виконавчій владі по всіх областях. У Зеленського таких людей немає. Відповідно або залишаться старі кадри, які знаходяться зараз на цих посадах, або прийдуть умовно нові люди, але насправді теж старі, які мають досвід управління.

Для того, щоб керувати країною, потрібно мати 5 тисяч чиновників у виконавчій владі по всіх областях. У Зеленського таких людей немає

Нові кадри просто ще немає звідки брати. Це була і одна з проблем, з якою зіткнувся Петро Порошенко. Таки немає в Україні достатньо кадрів. Вони що, виросли за ці 5 років? Нові майбутні кадри тільки позакінчували академії державного управління. Потрібен час, щоб виросло покоління нових управлінців нерадянського зразка. Бажано ще щоб вони були якісні і патріотичні. Тому Зеленський матиме ті самі кадрові проблеми, що й Порошенко, тільки ще гірші.

На жаль, ми побачимо велике розчарування в Зеленському найближчим часом.

— Чому на жаль?

— Мені шкода втраченого часу і людських зусиль. Бо ті всі заяви, які робив штаб Зеленського протягом останніх місяців, некомпетентні. Навіть не популістичні. Некомпетентність – коли ти не розумієшся на процесах, не володієш інформацією.

У Зеленського уже визнали, що соціальні виплати різко зрости не можуть, як обіцяли перед виборами.

Члени його команди уже кілька разів зробили заяви, які не збігаються з тими обіцянками, з якими Зеленський прийшов до влади. Обіцяв закінчити війну у перші дні роботи президента. І зараз вони вже виходять до своїх виборців з визнанням, що, на жаль, війна, не закінчиться швидко. І як мінімум вона ще на 5 років. Ну що це як не маніпуляція і обман очікувань?

Багато своїх попередніх заяв працівники штабу Зеленського відмели використавши нову мініпуляцію: "Ми не знаємо, яка людина про це говорила. Вона взагалі не з нашої команди".

Ця тактика дійсно виявилася навіть більш ефективною у виборчій кампанії, ніж звичайний популізм. Але вона не працює, коли мета досягнута. Бо президент має відповідати конкретно.

Зеленський заявляв про необхідність продовження перемовин в норманському форматі. Але його штаб вже зараз повідомив про те, що Зеленстький до норманського формату не готовий. Тому, скоріш за все, найближчі зустрічі пропустить. Ті, хто повелися на цю манупіляцію, або не володіють інформацією, або просто інфантильні.

Вся ця кампанія Зеленського ставить деякі демократичні інститути під питання.

— Хто ці 75 відсотків людей, які проголосували за Зеленського?

— Немає ніяких 75 відсотків. Така підтримка можлива тільки в диктаторських країнах. От у Путіна зараз 72. Це маніпуляція. Насправді, тих людей, які щиро підтримали Зеленського, значно менше – може відсотків 30-40. Більшість проголосували не за Зеленського, а проти Порошенка. Так само тих, хто проголосував за Петра Олексійовича – 25 відсотків. Але ми знаємо, що людей з активною позицією в будь-якій країні лише до 15 відсотків.

Тактичний прийом таємничості дозволяв кожному домальовувати в своїй уяві образ Зеленського самостійно. Він міг не обіцяючи особисто нічого і через різних спікерів обіцяти всім і все. Тепер він має вже казати якісь конкретні речі. Його рейтинг падатиме. До осені цього рейтингу просто не буде

За Порошенка вийшли найбільш поважні фігури національного масштабу – письменники, науковці, актори, музиканти. Це люди, які є авторитетами. За їхню підтримку змагаються. Це люди історії: Горбулін, Ада Роговцева, Подерев'янський. У команді Зеленського жодної такої людини немає. Єдина відома особистість, яку вони залучили, — це був доктор Комаровський. Але це не фігура національного масштабу. Він просто медійна фігура, шоумен, лікар з екрану, але це не людина, на книгах і думках якої вчаться майбутні покоління.

Була в команді Зеленського прогресивна людина – Айварас Абромавічус. Його поважають як фахівця з економіки. Але він сам як інтелігентна людина без будь-яких публічних пояснень відійшов від них.

Зараз там немає нікого знакового. Сподіваюся, з'являться.

— Як гадаєте, за який час Володимир Зеленський почне втрачати свій рейтинг?

— Він уже почав втрачати. Чого його не випускають на великий екран – тому що кожна його заява несе репутаційні збитки і втрату рейтингу. Тактичний прийом таємничості дозволяв кожному домальовувати в своїй уяві образ Зеленського самостійно. Він міг не обіцяючи особисто нічого і через різних спікерів обіцяти всім і все. Тепер він має вже казати якісь конкретні речі. Його рейтинг падатиме. До осені цього рейтингу просто не буде.

— Для чого йому особисто це президентство?

— Я думаю, він став заручником. Він думав, що це буде весела прогулянка. А виявилося, що він потрапив у халепу. Я йому не заздрю зараз. Війна йде. Всі втрати економічні, всі смерті, все можливе розширення російської агресії,- все повісять на нього. На ньому обличчя немає. Він тільки зараз усвідомлює, у що він вляпався. Він не отримав посаду президента. Він вляпався в неї.

Дивлюся інтерв'ю його дружини і на деякі його періодичні відео: звичайно, є певна радість, що зробили такий "проект", "як ми всіх удєлали". Але це така несвідомість. Вся ця гра обернеться для нього кривавими сльозами. Дуже сподіваюся, що Україна зможе пройти цей шлях малими жертвами. Але це, мабуть, наївне та інфантильне сподівання.

Я певен, що всі ці акули на чолі з Путіним не сприймають Зеленського серйозно. А європейці – інтелігентні люди. Вони максимально намагатимуться йому допомогти. Поки не побачать, що це безсенсово.

Мене тішить, що у нас є ці умовні 25 відсотків. Є наукова і творча еліта всередині країни. Сподіваюся, що ті загрози, які нам несе некомпетентний головнокомандувач, все ж таки ми зможемо стримати завдяки громадянському суспільству і адекватним політичним силам, які в Україні є. Все ж таки активна частина українських громадян адекватна і бачить ці загрози. Поборемось. Пережили Януковича – переживемо й Зеленського.