Підготовка команд другої ліги: плани, надбання та втрати

5 лет назад 0

Команди Херсонщини — учасниці чемпіонату країни в другій лізі — розпочали інтенсивну підготовку до продовження турніру в новому сезоні. Як, хто і де готується, які зміни у командах, про надбання і плани й піде мова у цьому матеріалі.

Найкраще виступав торік у групі «Б» херсонський «Кристал». Він другий. Кристалівці першими розпочали підготовку до  нового сезону. Вони поряд із тренуваннями, що відбуваються в Херсоні, проводять контрольні поєдинки. Перші матчі зіграно в Миколаєві проти місцевих команд. З МФК «Миколаїв-2» матч завершився внічию — 0:0. А от МФК «Миколаїв», що грає у першій лізі, херсонці перемогли з рахунком 3:1 Третій матч «Кристал» зіграв у Кривому Розі проти «Гірника», який теж виступає у другій лізі. Тут теж перемога – 1:0.

Залишили «Кристал» обидва голкіпери: Крюков та Бурла. У команді помічені новачки — воротар Шилов з «Колоса» (Асканія-Нова) та молоді гравці Магомедов і Переходько.

Як іде підготовка команди?

Про це коротко розказав на сайті команди директор МФК «Кристал» та виконуючий обов’язки головного тренера Сергій Шевцов.

Директор МФК «Кристал» Сергій Шевцов.

— Усе проходить,  як і планувалося. Футболісти займаються біговою роботою,  вправами з м’ячем та аеробікою. Поряд із тренуваннями проводимо контрольні поєдинки. Для нас зараз найактуальніші питання  — зміцнення воротарської позиції та комплектування тренерського складу. Переглядаємо чотирьох воротарів, а згодом переглянемо ще кількох кандидатів.  Сподіваюся,  до поновлення чемпіонату визначимося з кандидатами, з якими впевнено  зможемо розпочати офіційну частину сезону. Ще нам потрібно доукомплектовувати тренерський штаб.   Є два варіанти. Перший — поява старшого тренера, який допомагатиме мені у тренувальному процесі, а я  здійснюватиму загальне керівництво та проводити матчі. Другий варіант — запросити у клуб нового головного тренера  разом із помічником. Наразі ведемо перемовини з  кандидатами. Зустріч проти «Гірника» підсумувала перший етап підготовки.  Зараз дамо хлопцям кілька вихідних. Після чого розпочнемо другий етап, під час якого також проводитимемо контрольні матчі. Уже є попередня домовленість із одеським «Чорноморцем U-21» та новокаховською «Енергією». Крім цього, плануємо зіграти ще два матчі. Із суперниками визначаємося.

«Мир» із Горностаївки провів початкову підготовку на своїй базі і зіграв один контрольний матч з МФК «Миколаїв», поступившися   0:1. Як уже стало традицією, «Мир» продовжив підготовку в Полтаві, беручи участь у турнірі пам’яті Пожечевського. Горностаївці  провели два матчі і в обох переграли суперників — «Олімпію» з Савинців — 3:1 та «Вікторію» з Миколаївки — 2:0.

Ось що розповів головний тренер команди Олександр Сапельняк.

Головний тренер «Миру» Олександр Сапельняк.

— Почали тренувальні збори  23 січня. Тиждень відпрацювали у себе в Горностаївці, а на завершення провели виїзний спаринг із МФК "Миколаїв". З 3-го лютого заїхали в Полтаву на «Кубок Пожечевського». У нинішньому році в турнірі зіграють шість команд, тому з 4-го по 14-те число проведемо п'ять ігор. Потім, якщо буде проводитися в Херсоні «Кубок Криму», плануємо зіграти в ньому. Щодо  кадрових змін, то всі залишаються на місці. Змушений був завершити кар'єру Голядинець, у якого пошкоджений плечовий суглоб. А поповнення поки що невеличке. Повернувся до нас Сорокін, який у минулому сезоні грав в аматорах за «ВПК-Агро». Прийшов у команду Тищенко. Його пам’ятають херсонські вболівальники за виступами в сімферопольській «Таврії». З кременчуцького «Кременя» перейшов Білоусов. Далі ще ведемо переговори з футболістами. Однак багато хто, незважаючи на хорошу і своєчасну оплату їхньої роботи, не хоче їхати в село.

Новокаховська «Енергія» нині переживає не найкращі часи. Так склалося, що вона поки  посідає передостаннє місце у групі «Б». Команда вийшла з відпустки, тренується і проводить спаринги. Новокаховчани зіграли з чорнобаївським «Колосом», вигравши – 4:0. Потім їздили до Кривого Рогу на матч з аматорською командою ФК «Кривий Ріг»  і перемогли  — 2:0. Є у команді втрати. Пішли з різних причин Плутенко, Процишин, Бондаренко, Кіреєа та Грабець. Дєдяєв на перегляді в «Гірнику-Спорті» з Горішніх Плавень. З надбань – повернувся вихованець новокаховського футболу Доля та взяли місцевого  вихованця Данковського.

Головного тренера команди Олега Федорчука не полишає оптимізм.

Головний тренер «Енергії» Олег Федорчук.

— Завершили другий тиждень тренувань. Зіграємо ще пару спарингів. Потренуємося ще тиждень і надамо футболістам кілька вихідних. Я навіть не очікував, що стільки молоді приїде на перегляд. Є цікаві гравці. Знову зберемося 19 лютого. Дворазові тренування і декілька спарингів. З головних проблем по складу — це воротарська. Зелінський лікується, тому потрібно підстрахуватися.  А у нападі Бочак повернувся, Комісар грає. Вакулинський після повторної операції набирає форму. Тому в атаці більш-менш нормально. Та й в інших лініях сподіваємося, що підсилимося. У березні плануємо зіграти у «Кубку Криму». А там і продовження чемпіонату. Постараємося покращити турнірне становище.

Ще про одну команду. Вона хоча і не є командою Херсонщини, але базується в Бериславі. Йдеться про сімферопольську «Таврію». Підопічні Сергія Шевченка — єдина команда, яка ще не розпочала підготовку до продовження чемпіонату. Нині колектив покинуло дев’ять провідних гравців: Гурин, Масалов, Гриппа, Воронченко, Дмитроченко, Тищенко, Мизернюк, Логвиненко, Бондаренко, Єлоєв.

Про ситуацію в "Таврії "розповів сайту  «Sport Arena» голова Бериславської райради Володимир Коновалов. Ось короткі уривки з цього інтерв’ю.

Володимир Коновалов (праворуч) та головний тренер команди Сергій Шевченко.

— Я зібрав весь колектив перед Новим роком і дав «добро» кожному, хто схоче спробувати себе в інших клубах. Футболісти — не заручники, і в них має бути можливість зростати. Звичайно ж,  не хотів би, щоб вони йшли. Але ж вони заслужили на запрошення клубів, які можуть запропонувати кращі умови. Ми не можемо нікого тримати примусом. Маємо домовленості  — виконавців вистачає. Тож скільки нам буде потрібно футболістів — стільки у нас і буде. Підготуємося до «Кубка Криму», який намічений на середину березня — там себе і перевіримо. На сьогодні клуб утримую тільки я. Було багато обіцянок допомогти, але коли справа доходить до конкретики — усі одразу «ховають голову в пісок». За великим рахунком, клуб я сам і створив. І готель зробив, і міні-стадіон. Той стадіон, на якому ми граємо, відреставрували також моїм коштом. Думаю, що в березні почнемо будувати повнорозмірне поле: уже готовий проект, пройдено всі узгодження — готуємося розпочинати роботу. Ми нічого не боїмося. Як кажуть: очі бояться — руки роблять. Найголовніше, що бериславцям футбол подобається: у нас на кожен матч приходять від 800 до 1500 глядачів.