Підтримка поліції впала, бо людям не подобається мати з нею справу — заступник голови Нацполіції

6 лет назад 0

Заступник голови Нацполіції України, керівник патрульної поліції України Олександр Фацевич у студії Громадського, Київ, 29 червня 2018 року

Три роки тому в центрі Києва на Софійській площі склали присягу 2 000 патрульних поліцейських. В урочистій церемонії взяли участь президент, прем’єр, міністр внутрішніх справ і тодішній посол США в Україні. Адже Сполучені Штати були основним донором амбітної реформи, яка мала перетворити замкнену міліцейську систему на правоохоронний орган західного типу.

За три роки те, що починалося як щось незвичайне, перетворилося на рутину. Люди, які виборювали в шаленій конкуренції право служити в патрульній поліції, розчаровувалися, не витримували навантаження і звільнялися. Нові патрульні авто регулярно потрапляли в аварії і поліцейських начебто змушували ремонтувати їх власним коштом. З’явилися перші кримінальні справи проти копів за перевищення службових повноважень.

Попри всі ці труднощі лише торік до лав патрульної поліції прийшли близько 5 тисяч новобранців. Комісії, що приймають заяви, працюють в регіонах безперервно. Створені обласні управління, відділ поліції Криму, налагоджена співпраця місцевою владою. Копи патрулюють 6 тисяч кілометрів доріг національного значення. 

Про успіхи та проблеми Громадське поспілкувалося з Олександром Фацевичем, який три роки тому починав як керівник патрульної поліції міста Києва, а сьогодні відповідає за всю патрульну поліцію України.

Що вдалося зробити за три роки?

Коли ми тільки запускалися в Києві — тоді приймали присягу майже 2 тисячі поліцейських, — то не розуміли, на що йдемо, які ризики постануть перед нами і як це буде тяжко.

Тепер лише патрульної поліції понад 15 тисяч. Вони в усіх обласних центрах України і великих містах. Нещодавно відкрили відділ поліції в Криму, який служить на пунктах пропуску.

Щодо безпеки дорожнього руху. Це несення служби на дорогах національного значення. Ми покриваємо дорожньою патрульною поліцією більш ніж 6 000 кілометрів. Це 210 нарядів. Вони також працюють на стаціонарних постах.

Нас критикували за те, що ми створюємо нове ДАІ. Ні, це патрульний поліцейський, який реагує на звернення громадян, але в межах свого патрулювання. Це відрізок дороги і населені пункти, які прилягають до цієї дороги. Він несе службу не тільки на дорозі, також реагує на звернення громадян у населеному пункті. Тобто це не лише забезпечення дорожнього руху, це всі функції звичайного поліцейського, як, наприклад, у місті Києві.

Церемонія складання присяги новими поліцейськими у Києві, 04 липня 2015 року 

Фото: EPA/ROMAN PILIPEY

Церемонія складання присяги новими поліцейськими у Києві, 04 липня 2015 року 

Фото: EPA/ROMAN PILIPEY

Ми всі пам’ятаємо про флешмоб #селфізкопом. Тоді всі хвалили поліцейських, мовляв це розумні люди з двома освітами, ветерани війни на Донбасі тощо. Чи вистачає зараз якісних кадрів у патрульній поліції?

Завжди хочеться, щоб було більше поліцейських, оскільки це профілактика вуличної злочинності. Торік узяли в патрульну поліцію 5 тисяч поліцейських. Деякі приходять і розуміють, наскільки велике навантаження, а надто у великих містах. За 12 годин в патрульного дуже велике навантаження. Іноді вони виходять і в позаробочий час, наприклад під час масових заходів. Тому навантаження є, і плинність кадрів є.

Цьогоріч за 5 місяців звільнилося близько 400 поліцейських. З 15 тисяч. Чи це багато? 10 — це багато. Хочеться, щоб поліцейські залишалися, хочеться, щоб переводилися в інші підрозділи. Бо патрульна поліція — це кістяк формування будь-якого поліцейського, який хоче стати оперативним співробітником кримінальної поліції чи навіть слідчим.

У нас постійно триває набір у кожному місті. Будь-хто може податися, і ми постійно проводимо навчання. Відкрили академію патрульної поліції в Києві. Там викладають як теорію, так і практику — застосування зброї, застосування сили, дії поліцейського в різних штатних і нештатних ситуаціях.

Вас багато критикували за ДТП за участі поліцейських. Які причини цих аварій і хто платить за ремонт?

Часто з вини поліцейських. Сьогодні цей процент упав. Але інколи винний в аварії поліцейський — може через втому, халатність. Тоді проводимо розслідування.

Тепер основна проблема не в машинах, які потрапили в ДТП. Через те, що автівки несуть службу в цілодобово і постійно на ходу, їхній технічний стан погіршується і доводиться постійно ремонтувати. За ремонт платить департамент патрульної поліції. Держава платить.

«Пріуси» застраховані. Якщо ДТП з вини поліцейського — це питання департаменту патрульної поліції. Коли з вини іншого учасника аварії, проходить суд, а відтак включається страхова компанія. Це достатньо довгий процес. У нас багато машин, які стоять, очікуючи ремонту в зв’язку з рішенням суду.

Заступник голови Нацполіції України, керівник патрульної поліції України Олександр Фацевич у студії Громадського, Київ, 29 червня 2018 року Фото: Громадське

Скільки поліцейських автівок зараз патрулюють у Києві?

Нині в столиці працює 140 екіпажів патрульної поліції. Але, крім нарядів звичайної поліції, працюють 5 нарядів так званих груп тактичного реагування. Їхнє основне завдання — це боротьба з вуличною злочинністю, її профілактика, розкриття злочинів за гарячими слідами, надання допомоги патрульним у надзвичайних ситуаціях. Це найдосвідченіші співробітники поліції.

Також допомагає поліція охорони. Працюють наряди особливого призначення. Є спеціалізовані наряди, які реагують на насилля в сім’ї. Тому ми компенсували скорочення патрульних, хоча основне завдання — збільшення присутності поліції.

Як патрульна поліція співпрацює з місцевою владою в частині фінансування?

Київська міська адміністрація і міська рада виділяє достатньо грошей по субвенції. Інші міста теж забезпечують субвенцією. В Харкові менше. Можливо, це політичне рішення. Трохи допомагають, але хотілось би більше. Маючи бюджет великий, виділяють менше грошей, ніж Київ, на субвенцію харківської поліції. В столиці, наприклад, більше 30 мільйонів субвенції міський голова виділив.

Зараз, після створення обласних управлінь патрульної поліції, ми вже більше взаємодіємо з обласними адміністраціями, обласними радами. Але міста також помагають з субвенцією: десь більше, десь менше.

Експерти неодноразово говорили про те, що в законодавстві є білі плями, які не дають поліції працювати як слід. Чи бачите зрушення в цьому напрямку?

Ми очікуємо, що найближчим часом розглянуть законопроект про безпеку дорожнього руху, в якому посилять відповідальність за деякі порушення. Наприклад, сьогодні особу, яка керувала транспортним засобом напідпитку, суд позбавив прав на рік. Якщо ця людина сідає за кермо і її зупиняє поліцейський, він може виписати тільки штраф на 510 гривень. Ми просимо збільшити стягнення до 10 тисяч гривень. І, можливо, варто додати норму про оплатне вилучення транспортного засобу.

Є правопорушення, які стосуються громадської безпеки. Це розгляд в судах таких справ як дрібне хуліганство, перебування в громадських місцях у стані алкогольного сп’яніння тощо. Суд має таку справу розглянути впродовж доби. А якщо це вихідний? А якщо це позаробочий час? Чергових суддів нема. Суддя може розглядати справу лише в присутності особи. А поліцейський може затримати порушника тільки на три години.

Можливо, тут варто знайти компроміс. Можливо, якщо є фото- та відеофіксація правопорушення, є пояснення свідків, то справу розглядати без присутності правопорушника.

Заступник голови Нацполіції України, керівник патрульної поліції України Олександр Фацевич у студії Громадського, Київ, 29 червня 2018 року Фото: Громадське

У 2017 році, за дослідженнями соціологів, рівень довіри до патрульної поліції значно впав. Як ви це поясните?

Поліцейський, який притягує до відповідальності, не буде хорошим для потенційного правопорушника. Усе добре, коли поліцейський зупинив, ви сказали «вибачте» і вас відпустили. Але не завжди поліцейський може так чинити. Зауваження ми робили у 2015 році. Кількість правопорушень зменшилась? Ні.

У 2015-2016 роках поліція працювала не в усіх містах. Сьогодні — по всій країні. І ми розуміємо, що підтримка впала. Люди починають мати справу з поліцейськими і от вам процент, який маємо.

Я вивчаю якість надання послуг поліцейськими — вона виросла. Професіоналізм виріс, кількість розкритих злочинів за гарячими слідами, якість складання адміністративних матеріалів. Раніше суди їх часто скасовували. Тепер таких випадків менше.

Питання особисто до вас. Чим продиктована ваша підтримка Ігоря Бабича і Анатолія Серединського, яких звинувачують у злочинах проти Майдану і які досі працюють у вашій структурі?

Я розмовляю з своїми колегами, я присутній був на суді і вбачати змову з Януковичем, Захарченком, міністром внутрішніх справ? Тоді міністри були недосяжні, а Бабич і Серединський проходили службу в департаменті громадської безпеки.

Зараз вони проходять службу на посадах начальника департаменту превенції і заступник начальника департаменту превенції. Знайшли крайніх? Знаєте в чому їх звинувачують? Вони давали команду про вбивство людей на Майдані.

Я їх в суді відстоював як керівник, як людина, яка їм довіряє. Бо по-перше, я їх знаю з часів війни, по-друге, вони є моїми підлеглими. І я знаю, що, наприклад, у Ігоря Бабича, керівника департаменту превенції, нема повноважень давати накази структурним підрозділам, які він курує. Начальник департаменту, генеральська посада, немає повноважень давати накази. А тоді він був головний інспектор, а Серединський був замначальника відділу. І тоді у них були повноваження? Ну вибачте.