Прокурор Куценко про подробиці кримінального провадження проти Гонтаревої

7 лет назад 0

Прокурор ГПУ Владислав…

Щодо діяльності голови Нацбанку Валерії Гонтаревої та очільника Фонду гарантування вкладів фізосіб Костянтина Ворушиліна відкрите кримінальне провадження. Про це заявив прокурор Генпрокуратури Владислав Куценко – той самий, який виступав скандальним спікером екс-голови ГПУ Віктора Шокіна. Саме він його і ініціював.

Вчора ввечері екс-помічник Шокіна оприлюднив документ – відповідь керівника Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) Назара Холодницького на депутатський запит, який підтверджує факт відкриття провадження.

Куценко стверджує, що є підстави підозрювати Гонтареву та Ворушиліна у штучному заниженні вартості активів 68 ліквідованих банків – з 415 млрд грн до 99,4 млрд грн. Метою цього, за його словами, була продаж активів за безцінь підконтрольним суб’єктам.

На адресу голови НБУ останні два роки постійно лунають гучні звинувачення у зловживаннях та руйнуванні економіки країни. 

Відучора НВ намагалося отримати коментар від голови НБУ, однак на даний момент його поки що немає. У той же час, на офіційній сторінці Нацбанку в facebook вчора ввечері з'явився пост, де повідомляється офіційна позиція структури по цьому питанню. Там зазначено, що НБУ не отримувало жодних документів за вказаною кримінальною справою. Також додається коментар Гонтаревої: вона говорить, що реальна вартість активів у банках, виведених з ринку, в кілька разів нижча за їхню номінальну вартість, про що вона вже неодноразово повідомляла.

Про подробиці подання ми розпитали прокурора Куценко, який оприлюднив звинувачення. Сам Куценко відомий тим, що працював помічником генпрокурора Віктора Шокіна і виступав його спікером, роблячи непопулярні заяви від імені ГПУ щодо кількох гучних справ, зокрема справи "діамантових прокурорів" та звільнення прокурорів Віталія Касько та Давіда Сакварелідзе. Самого Куценко вважають людиною, близькою до Батьківщини. У 2012 і 2014 роках він балотувався до Верховної ради від партії Батьківщина, але не пройшов і став помічником нардепа від цієї політсили – Сергія Соболєва. Видання Наші гроші у 2015 році писало про Куценка як про людину з нульовою декларацію і численними гектарами землі, оформленими на тещу і дружину.    

Ми запитали його про деталі справи та про те, чи не є вона елементом політичної розправи над головою НБУ.

– Спеціалізована прокуратура зареєструвала кримінальне провадження щодо глави НБУ і очільника Фонду гарантування вкладів фізосіб. Підставою для початку розслідування послужили матеріали вашого рапорту. Що там насправді? Розкажіть подробиці.

– Інформація відповідає дійсності. Наприкінці 2016 року я подав рапорт на ім’я генерального прокурора України Юрія Луценка, заступника генпрокурора-керівника САП Назара Холодницького, і копію цього рапорту спрямував до НАБУ – Артему Ситнику.

У рапорті я виклав інформацію, яка надійшла до мене. Це достатньо ґрунтовні та серйозні матеріали, які вказують про можливу причетність саме голови Нацбанку Гонтаревої та керівника Фонду гарантування вкладів фізичних осіб Ворушиліна, до – я можу навіть так сказати – махінацій з активами ліквідованих банків. Це 68 банків.

– Про що саме йде мова?

– Мова йде про те, що після того, як починається процедура ліквідації банку, здійснюється аналіз його активів. Мається на увазі усе, чим володіє банк – будинки, цінні папери, території, золото і таке інше. Коли питання ліквідації переходили до повноважень Гонтарєвої та Ворушиліна, відбувалося – відповідно до тієї інформації, яку я подав – штучне заниження у декілька разів справжньої вартості тих активів.

Тобто, якщо балансова вартість активів цих ліквідованих банків складала 415 млрд грн, то після того, як проводилися певні маніпуляції, оцінка зменшувалася до 99,4 млрд грн.  Це на 315,6 млрд менше.

Наслідки цієї дії – масові невиплати вкладникам, які ми бачимо в усій Україні. Адже активи банків розпродають, щоб погасити борги перед вкладниками, державою, кредиторами і т.д. Наслідком штучного заниження є те, що грошей не вистачає, щоб розрахуватися. Ми потім бачимо протести, суди.

Все йде проти законів економіки і проти Кримінального кодексу України. Я передав дуже ґрунтовні факти. Я чекав реєстрацію цього провадження. Його зареєструвало НАБУ. І не просто зареєструвало. Я сьогодні мав розмову, знаю, що детективи вже почали розслідування.

Тепер, коли факт реєстрації відбувся, я передам додатково більш ґрунтовну інформацію детективам НАБУ. Її я не давав раніше, щоб просто не було витоку інформації.

Я також закликаю усе суспільство – вкладників, керівників, депутатів, усіх – долучитися до цього кримінального провадження. І передавати наявні матеріали для того, щоб винні особи, керівники НБУ та ФГВ, не уникнули відповідальності.

– Звідки вам вдалося отримати інформацію?

– Наразі у інтересах слідства я джерело відкривати не буду. Воно і надалі надає мені інформацію по цій темі.

– Джерело – офіційне?

– Це реальні документи. І документи достатньо серйозні. В тому числі – це  оцінка, яка робилася по майну ліквідованих банків паралельно до фахівців НБУ.

– Чи є тут політичне підґрунтя, політичні інтереси?

– Політичне підґрунтя у нашій країні знаходять у будь-якому випадку. І коли мова йде про керівників таких державних структур як Нацбанк, то багато-хто буде шукати й тут політичне підґрунтя, в тому числі й для того, щоб виправдовувати Гонтареву, мовляв: «Це – політика».

Я передав документи, які базуються на юридичних фактах. Прошу детективів НАБУ їх розслідувати. І там нічого важкого нема. Необхідно лише провести паралельну незалежну оцінку того, як продавали будинки, які коштують півмільйона-мільйон доларів, за 10 тисяч доларів. І всім усе стане зрозуміло.

– Як вас правильно представляти зараз? [ Раніше повідомлялося, що Куценко підпадає під скорочення з ГПУ — НВ ]

– Я – прокурор Генеральної прокуратури, заступник начальника департаменту. Я не скорочений. Процедура скорочення по мені не пройшла. Є наміри скоротити посаду, яку я обіймаю. Мені запропоновані певні інші посади в регіональній прокуратурі для переходу на них. Але наразі ця процедура не завершена.

– Ще одне питання. Чи не є елементом помсти ваша активність?

– …Давайте про це все поговоримо трошки пізніше. Подивимося, як розвиватися будуть події. Я ж не просто написав рапорт. Те, що я передав НАБУ – крапля в морі. Зараз я передам більш ґрунтовну інформацію. Якраз ми подивимося на реакцію, у тому числі і керівництва Генеральної прокуратури. Думаю, мені зарано говорити про помсту. Інформацію про скорочення мені доводилося спростовувати, то була, думаю, гаряча реакція. Але потім трошки люди схаменулись.