Різні грані «Кристала»

5 лет назад 0

Поки учасники чемпіонату України з футболу відпочивають, продовжимо підбивати підсумки виступу команд Херсонщини серед команд другої ліги.

Найкраще виступив херсонський «Кристал». Після більш, ніж  півторарічної відсутності серед професіоналів, він знову став учасником чемпіонату України.

Старт херсонців був вражаючим. Команда хоч грала в першій частині турніру на виїздах не зовсім вдало (літо і осінь минулого року), але стопроцентний результат кристалівців у поєдинках на своєму полі здивував навіть спеціалістів. Десять матчів і десять виграшів! Такий виступ дозволив нашій команді не тільки встановити рекорд безпрограшних матчів, а й піти на зимові канікули на другому місці в групі «Б». Херсонці відставали від лідера «Кременя» з Кременчука лише на два очка. Найвідданіші прихильники команди вже бачили «Кристал» одним з головних претендентів на підвищення в класі і перехід до першої ліги.

Та коли розпочалася друга частина чемпіонату, херсонці почали   слабнути. Команда не змогла доукомплектуватися і скотилася на п’яте місце. І лише відчайдушний фініш дозволив їй  посісти четверту сходинку.

Як оцінює виступ команди у сезоні 2018-19 років директор МФК «Кристал» Сергій Шевцов? До речі, він чималу частину чемпіонату був за сумісництвом і головним тренером команди.

Приводимо витримки з інтерв’ю, що дав Шевцов для нашої онлайн газети «Вгору» та для сайту МФК «Кристал».

Сергій Шевцов весь у грі

— Дайте оцінку  команді в літньо-осінній частині чемпіонату?

— Виступила команда задовільно. Уже багато років «Кристал» не був у верхній частині турнірної таблиці. Дуже радує, що ми єдина команда з ліги, яка виграла всі матчі на своєму полі. Тож маємо підтримку вболівальників.

— Дайте загальну оцінку всьому сезону

– Сезон вийшов яскравим та багатим на емоції. Багато в чому порадували вболівальників, але були й ситуації, коли ми не зовсім професійно виконували свою роботу. Вдалося видати затяжну серію успішних матчів на власному полі, що дозволило боротися за вихід до першої ліги. При цьому не обов’язково втрачали багато очок на виїзді, а невдалі матчі навесні з прямими конкурентами відкинули нас від боротьби за підвищення в класі. Як часто кажуть: якби мені перед чемпіонатом сказали, що ми фінішуємо на четвертому місці, я б відповів, що це хороший результат. Команди, що фінішували нижче за нас, горностаївський  «Мир» та сімферопольська «Таврія», озвучували перед чемпіонатом амбітні цілі виходу до першої ліги. Та новокаховська «Енергія», що зайняла у минулому сезоні третє місце, так само ставила амбітні завдання. Важливо й те, що, фінішувавши четвертими, ми виграли заочну конкуренцію серед команд, які базуються на Херсонщині, тим самим підтвердивши, що футбольний центр області саме в Херсоні. Звісно ж, залишилося й неприємне відчуття через те, що опустилися навесні з другого місця на четверте.

Завжди готові вийти на підмогу.

– Чого не вистачило «Кристалу» навесні?

– Узимку не вистачило власного тренувального поля зі штучним покриттям. Були проблеми з комплектацією. У нас не вийшло запросити футболістів, які б змогли вивести “Кристал” до першої ліги, а конкуренти в той самий час значно посилилися. Також не вдалося укомплектувати й тренерський штаб. Не хочеться знову згадувати суддівство, але цей фактор у деяких матчах також вплинув на результат. Восени минулого року ми проявляли характер, і удача була на нашому боці. Завжди знаходився гравець або група гравців, які брали на себе відповідальність та вирішували долю матчу, а навесні таких ситуацій було значно менше.

— Чи  будете тренувати «Кристал» за сумісництвом?

— Ні, пошук тренера триває.   Є  охочі приїхати працювати в  «Кристалі».  Можливо, потрібно було б визначитися. Та хотілося б бачити місцевих тренерів. У нас невеликий штат, тому в тренера великий обсяг роботи. І хто захоче покласти на плечі увесь цей тягар? Багато хто пропонує залишитися тренером мені. Але в мене великий обсяг роботи в клубі. Щоб працювати ще і з командою,  потрібен помічник. Об’єднувати ці дві посади дуже важко.

— Стало більше приходити глядачів на ігри команди?

— Ми дуже багато уваги приділяємо роботі з уболівальниками. Вигадуємо конкурси, розігруємо лотерею. Також багато уваги приділяємо атрибутиці. Працюємо з ними у соцмережах, постійно викладаючи  інформацію про команду. У цьому році  хочемо розгорнути роботу з уболівальниками. У нас є домовленість на встановлення стендів з інформацією у різних частинах міста. Багато уваги приділяємо дітям. Вони бачать свою перспективу гри в майбутньому в місцевій команді майстрів.

Хто з них послужить ще команді?

– Які футболісти покинули «Кристал»?

– Команду покинули: Антон Брижчук, Микита Карась, Ібрагім Суаіб, Євгеній Акімов та Владислав Ігнатьєв. У хлопців закінчилися контракти. Хтось хоче спробувати себе в інших командах, а комусь ми порадили підшукати собі інший клуб.

– Як в цілому оцінюєте роботу клубу після набуття ним професіонального статусу?

– Вважаю,  ми добре провели цей сезон в організаційному плані.   Приємно, що херсонський «Кристал» серед лідерів за відвідуваністю у другій лізі.   Ми значно посилили свою роботу в інформаційному плані, підвищили активність у соціальних мережах. Регулярно проводили програму «Третій тайм». Кожен уболівальник може поставити клубу і мені особисто будь-яке питання, на яке отримає відповідь. Це принципова позиція. У цьому сезоні ми уклали партнерський договір з титульним спонсором компанією «Агро Стар». Саме їх логотип розміщений на ігрових футболках. Ця співпраця є вагомим кроком на шляху до розвитку клубу. Команда змогла на рівних боротися з більш забезпеченими та укомплектованими клубами, тому вважаю, наш клуб та його працівники вповні  виконали свої завдання.

 

Хай завжди буде повний стадіон на іграх херсонської команди.

— У першу лігу «Кристал» не збирається?

— Клуб не ставить завдання, як кажуть, кров із носа, але вийти у першу лігу. Тим паче, нам ніхто таке завдання не ставив. Самі  хочемо. Це наша мета та бажання. Вважаю, кожний обласний центр повинен мати команду мінімум першої ліги. Дуже хотілося б, щоб глядачі побачили ігри зовсім іншого рівня. А місцева влада подбала, щоб матчі проходили більш святково.

— Бажаємо успіху «Кристалу».

— Спасибі.