Що робити, якщо відпустка влітку не світить

7 лет назад 0

Літо, особливо спекотне та сонячне, чудово налаштовує на відпочинок. А от як організувати у цей час продуктивну роботу? Як не згадувати із сумом відпустку, яка так швидко промайнула? А якщо цього літа відпочити взагалі не вдасться? Практичний психолог Антоніна Віговська радить, як налаштуватися на позитивний лад і прожити літо легко і радісно.

— Літо – гаряча пора відпусток. Однак часто ці кілька тижнів пролітають дуже швидко, здається, ніби і не відпочивав. Чи можна якось зарадити такій ситуації?

— Перше правило успішного відпочинку – його завчасне планування. Готуватися до відпустки треба мінімум за два місяці, а можна і за рік. Подумайте, де ви хочете відпочивати, дізнайтеся максимальну інформацію про це місце, подбайте про квитки, готелі, валізи та різні дрібниці завчасно. Тоді відпустка пройде гладко, без сварок і непередбачуваних проблем.

Друге правило – відпочивати треба в таких умовах, в яких вам найбільше подобається. Хтось любить лежати на дивані, хтось пектися на сонці, інші – лізти у гори. Проблеми виникають, коли у подружжя різні вподобання. Тут головне – знайти компроміс. Можна спланувати за одну відпустку два різних відпочинки, активний і пасивний. Або цього року відпочити на морі, наступного – в горах. Якщо ж ви будете відпочивати не так, як би вам хотілося, все одно налаштуйтеся на те, що ви отримаєте новий досвід і позитивні враження.

— Існує стереотип, що під час відпустки потрібно повністю забути про роботу. Чи правильно це?

— Люди часто впадають у дві крайнощі: або вимикають телефон, а потім розгрібають купу справ, або і на відпочинку не розлучаються з мобільним чи ноутбуком. Все залежить від вашої роботи. Якщо ви можете повністю забути про неї і від цього вам не буде потім гірше, робіть це. Якщо ж у вас відповідальна робота, яка потребує вирішення поточних питань, виділіть для цього конкретний час. Наприклад, домовтеся зі співробітниками, що ви вмикатимете телефон в певні дні чи години, або виділіть для роботи за комп’ютером не більше однієї години на день.

— Іноді після відпустки наступає невелика депресія. Як її позбутися?

— В перший робочий день не варто налаштовуватися, що все зробите, розберетеся з усіма паперами та дзвінками. Краще розкажіть колегам про те, як відпочили, покажіть фото. Приведіть в порядок робочий стіл, файли у комп’ютері, витріть пилюку… Таким чином ви розчистите місце для нових ідей та задумів. Складіть план, що потрібно зробити у найближчі дні. І неквапливо приступайте до роботи.

— А якщо літо спливає, а у відпустку так і не вдалося сходити. Як в такому випадку налаштуватися на позитивний лад?

— В першу чергу, від цього не повинні страждати ваші домашні. Тому, якщо ви знаєте, що не зможете нікуди поїхати, не утримуйте рідних поряд, організуйте для них мандрівку. По-перше, ви зможете відпочити від галасу та щоденної домашньої роботи, нарешті виділити час для якоїсь улюбленої справи, яку постійно відкладали. По-друге, радійте за близьких, розпитуйте їх про враження і уявляйте, що ви з ними.

Не лише влітку, а й завжди під час робочого дня чергуйте працю з короткими періодами релаксації: вийдіть у коридор чи надвір, провітріться, зробіть кілька фізичних вправ. І в жодному разі не сидіть під час обідньої перерви за комп’ютером, переглядаючи новини чи розважальні сайти. Краще вийдіть на вулицю, прогуляйтеся хоча б кілька хвилин, відключіться від думок про роботу. Завдяки цьому ви працюватимете продуктивніше, легше продукуватимете ідеї, матимете кращий настрій.

Побільше робіть для себе приємних дрібниць. Наприклад, ввечері подивіться цікавий фільм чи почитайте книгу, поласуйте морозивом, сходіть на концерт чи в гості до друзів. Побільше гуляйте, особливо біля річки. Вода позитивно впливає на людину не лише під час її споживання, а й під час споглядання, здається, що вона «забирає» проблеми.
У вихідні можна зробити «мінівідпустку» – вибратися на пляж чи на пікнік, у ліс по ягоди чи гриби. Можна влаштувати мандрівку вихідного дня: поїхати у якесь гарне місто чи містечко неподалік від вашого дому, відвідати з екскурсією якийсь музей, замок тощо.

Головне у такій ситуації – це позитивне мислення. Порадійте за тих, кому вдалося гарно відпочити, і налаштуйтеся, що наступного року (або восени, взимку) вам також випаде чудова нагода. Подумайте, куди б ви хотіли поїхати, дізнайтеся більше інформації про це місто, регіон, країну.

І ще: якщо вам на роботі некомфортно і ви постійно мрієте про відпочинок, можливо, проблема саме в роботі, а не у відсутності відпустки. Подумайте, може, варто її змінити. Адже якщо робота до душі, тоді з маленькими неприємностями справлятися значно легше.