У цих юних футболістів є хороше майбутнє

5 лет назад 0

Минулого тижня, з 20 по 26 серпня, тривав Всеукраїнський турнір з футболу серед юнаків 2003-04 років народження «Крим – це Україна». У змаганнях брало участь вісім команд із різних куточків України.

Матчі відбувалися в Херсоні та Чулаківці Голопристанського району. Переможцями стали  юні футболісти команди «Дніпро» з Дніпра. На фіналі були присутні почесні гості — перший віце-президент ФФУ Вадим Костюченко, експерт УЄФА з питань розвитку елітного юнацького футболу Роджер Мейхтрі, що проводив навчальний методичний форум для тренерів-викладачів Херсонської та Миколаївської областей, та інші функціонери.

Кореспондент онлайн газети «Вгору» поспілкувався з ними. Ось  що вони розповіли спеціально для нашої онлайн-газети.

Перший віце-президент Федерації футболу України Владислав Костюченко .

Вадим Костюченко .

— Владиславе Костянтиновичу, ви задоволені тим, як пройшов турнір?

— Уже четвертий турнір з футболу «Крим — це Україна» на Херсонщині відбувається на високому рівні. Тому ми поставили за мету, аби п’ятий турнір наступного року проходив на оновленій інфраструктурі.  На двох нових стадіонах, які, я впевнений, будуть відкриті цього і наступного року. Це реконструйований стадіон в Олешках та новозбудований у Бериславі. Тож півфінальні та фінальні змагання відбуватимуться на нових аренах, які будуть належати Херсонській та Кримський федераціям футболу. Отже, зростатиме рівень турніру і  покращуватиметься інфраструктура. Хоча вона і так була однією з кращих в Україні. Хотілося б зробити так, аби увагу з боку федерації футболу країни та держави відчували всі футбольні команди, до речі, серед них і професійна футбольна команда  сімферопольська «Таврія», що нині базується у Бериславі.

— Щоб зростала значимість цього турніру,  на п’ятий турнір, мабуть, варто запросити кілька хороших команд із зарубіжних країн?

— Ми спілкуємося з віце-президентом Федерації футболу України, головою Кримської федерації футболу Сергієм Куніциним про формат проведення п’ятого турніру. Є у нас комунікація з колегами з УЄФА і сподіваємося, що, можливо, п’ятий турнір стане міжнародним. І вдасться залучити до змагань команди з інших країн.

Переможці отримують заслужені нагороди

— Дитячому футболу почали приділяти більше уваги. Є стратегія розвитку цього напрямку?

— Це найперше завдання нашої федерації. Є нові програми та проекти, які спрямовані на залучення до гри мільйонів  дітей від шести до дев’яти років. Це і новий формат фестивалю «Дитячих чемпіонів», який відбувається в  країні. Це і «Шкіряний м’яч» для малечі. До речі, у змаганнях «Шкіряного м’яча»   ми зробили ще одну вікову групу, де беруть участь старші, до 14 років, футболісти. А вже з п’ятнадцяти років стартує юнацька футбольна ліга. Не буде розриву у підготовці гравців. А зараз впроваджуємо дитячий фестиваль «Дитяча ліга чемпіонів». По всій країні будуються спортивні майданчики зі штучним покриттям розміром 42 на 22 метри. Близько 300 майданчиків буде побудовано у цьому році, 500 — у наступному. Саме на цих сучасних майданчиках, на яких в Європі грають діти, і буде проходити «Фестиваль чемпіонів». Думаємо, нам вдасться залучити малечу для занять футболом і відірвати їх від планшетів та комп’ютерів.  

 І фото на згадку.

— А вистачить наставників для такої маси дітей?

— Для цього і  працюватиме інститут футболу. Ми будемо навчати саме тренерів, учителів фізичної культури та спорту з тих шкіл, де побудовані ці майданчики. Ми надамо знання, надамо інвентар, щоб діти з першого класу школи займалися футболом фахово.

— Для цього потрібен інвентар, м’ячі. Де їх взяти?

— Для цього Федерацією футболу України буде передано десятки тисяч м’ячів і весь той інвентар від фішок до маніжок, який потрібен для повноцінних занять. І ми втілимо ці ідеї в життя.

Експерт УЄФА з питань розвитку елітного юнацького футболу Роджер Мейхтрі .

  Роджер Мейхтрі.

— На турнірі ми побачили хорошу гру. У цих юних футболістів є  майбутнє. Я сподіваюся побачити багатьох із них в іграх за національну збірну вашої країни. Ми провели семінар для тренерів Херсонської області та сусідньої Миколаївської. Це підвищить їх професійний рівень. Я проводжу подібні семінари впродовж двадцяти років у багатьох країнах континенту. Думаю, що вони і у вашому краї допоможуть фахівцям. А вони стануть хорошими дитячими тренерами. З наступного року Європейський футбольний союз сприятиме тому, щоб із наступного року ці змагання вийшли на міжнародний рівень.