Успіх, який приніс головний біль

5 лет назад 0

На початку  тижня (11-13 червня) в Чулаківці Голопристанського району тривав фінал чемпіонату України з футболу серед жіночих команд першої ліги.

Три команди, що перемогли у своїх групах, і одна краща друга команда, створили четвірку. А вже вона вела боротьбу за комплекти нагород та єдину путівку до вищої ліги.

У півфінальних матчах «Янтарочка» з Новояворівська Львівської області перемогла «Колос» з Махнівки Вінниччина — рахунок 2:1. У другій грі представниці Херсонщини — команда «Схід» зі Старої Маячки — здолала  «Маріупільчанку» з Маріуполя – 3:2. Про це вже розповідала наша онлайн-газета.

Заключного дня у грі за третє місце «Маріупільчанка» виграла у «Колоса» — 8:0, ставши бронзовим призером. А от «Схід» повів боротьбу за золоті нагороди та путівку до вищого жіночого футбольного  дивізіону країни з «Янтарочкою» і переміг — 3:0.

Ось  що розповів про ці події головний тренер команди  «Схід» Сергій Юдін.

 

Головний тренер Сергій Юдін

Сергію Михайловичу, прийміть вітання з яскравим виступом. А як вдалося переграти досить сильну команду з Новояворівська?

— На фінал ми змогли зібрати всіх своїх найкращих футболісток. Ігри були дуже важкими і відповідальними. Дівчата спочатку провели напружену півфінальну гру з «Маріупільчанкою», віддавши багато сил. Ми побоювалися, що вони не зможуть відновитися. Адже «Янтарочка» команда дуже сильна. Та наші дівчата зуміли настроїтися. Вони переважали представниць Львівщини. Уже в першому таймі швидка атака завершилася передачею Островської на Сенічеву, яка добре грає головою. І вона переправила м’яч у сітку  суперниць. Могли забити і другий м’яч — виходила на побачення з голкіпером Стець. Але її збила воротар, та судді цього чомусь «не помітили». Та у другому таймі ми  дотисли суперниць. Наша краща бомбардирка Стець забила два голи. Спочатку Кряж подала м’яч з кутового і Юлія, високо вистрибнувши, забила м’яч головою. А потім нашій команді вдалася швидка атака лівим флангом. Козак віддала м’яч на Стець, а та поставила крапку в матчі. Ми виграли 3:0, ставши чемпіонами першої ліги, володарями золотих медалей та путівки до вищої ліги. Дівчата довели всім недоброзичливцям, що вони гідні цих нагород.

— Вища ліга є вищою лігою і там зовсім інший футбол?

— Так. Після фіналу розмовляли з президентом клубу Віктором Пунгіним. Щоб пристойно грати у вищий лізі, потрібно багато чого. Там зовсім інший рівень. Ми вже грали у кубковому матчі з минулорічним чемпіоном країни харківським «Жилбудом-2». Хоча не змогли виставити свій кращий склад через травми, але отримали гарний урок. Тож потрібно зовсім по-іншому ставитися до роботи. Бо в нас грає багато аматорів, які працюють на інших роботах. Отже, будемо вирішувати питання про підвищення платні і добиватися, щоб дівчата професійно зайнялися футболом, повністю могли віддатися грі.  

— Команда потрапила до вищої ліги. Які завдання  стоятимуть перед нею?

— Головне — закріпитися серед еліти українського жіночого футболу. І ще важливо, щоб  команда проводила домашні матчі на своєму полі у Старій Маячці, а не в Херсоні, чи в тій же Чулаківці. Ми розмовляли  з губернатором Андрієм Гордєєвим, який приїхав на нагородження і привітав дівчат з успіхом. Нам потрібна база. Команда є. Результат є. А от бази своєї немає. І ось ми виграли і тепер маємо проблеми. До нас підходили представники з Маріуполя і пропонували, аби ми їм віддали місце у вищий лізі. У них є все  — і стадіон, і база.  10 серпня вже стартує чемпіонат країни серед жіночих команд вищої ліги. До цього часу нам терміново необхідно вирішити усі питання.

— Вам потрібно розвивати і інфраструктуру клубу?

— Так. Бо ми практично працюємо втрьох. За рік спромоглися створити команду і виграти першу лігу. Тепер потрапили до вищої. Голова йде обертом, скільки потрібно ще зробити. Сподіваємося, нарешті підуть нам назустріч і депутати нашого ОТГ. Ми плануємо в Старій Маячці зробити стадіон, де проводитимуться ігри чемпіонату. А поруч в селі Подокалинівка побудувати тренувальну базу з футбольним полем. Але поки що від керівництва ОТГ ніяк не можемо отримати допомогу  клубу. Спонсор уже почав би будувати. Але керівництво ОТГ не може видати відповідні документи. А час іде.   Ми хочемо, аби всі наші мешканці мали можливість дивитися ігри вищої жіночої ліги країни. Нам доводиться щоразу платити велику аренду за поля. Навіщо? Ці гроші можна вкладати в розвиток клубу. Сподіваємося,  в ОТГ підуть нам назустріч.

— На перспективу потрібно думати і про майбутнє команди?

— Так, ми працюємо і над цим. Хочемо, щоб була дитяча команда. Тим паче, у нас дівчата займаються футболом. Я і сам веду дитячу групу дівчат. Є група в Ювілейному. Будемо допомагати розвивати жіночий футбол в Олешківському  районі. А таланти також шукатимемо по області. Вони завжди є, треба пильніше придивлятися.

Команда «Схід» — чемпіон першої ліги.

— Назвіть чемпіонський склад?

— Це наш воротар Людмила Устинова. Захисники — капітан команди Марія Несіна, Юлія Бойгорович, Світлана Колько, Марія Кряж, Півзахисники — Дар’я Думановська, Вікторія Марченко, Ганна Норік, Кароліна Островська, Валерія Сенічева. І у нападі -Юлія Стець. Це основний склад. На заміну виходять воротар Тетяна Рижанок. Польові гравці Христина Іващенко, Любов Джапарова, Аліна Волна, Ольга Лунгу, Ольга Гаврилюк, Альбіна Ребікова і Євгенія Козак. Також ми вдячні Інні Чистяковій, яка була травмована і не змогла допомогти нам у фіналі. Та Юлії Ємельяновій, вона незабаром стане матір’ю, але дуже допомогла команді у першій половині чемпіонату.

— Хто разом з вами докладав сил, щоб стався цей успіх?

— Ми працювали в дуеті з тренером Володимиром Борщенком. Але цей успіх без нашого президента футбольного клубу, голови фермерського господарства «Схід»  Віктора Пунгіна, який став ініціатором створення нашої команди, був би неможливим.

— Вітаємо ще раз з золотими нагородами і путівкою до вищої ліги. Бажаємо, аби на цьому «Схід»  не зупинявся.

— Дякуємо.