З безвізом очікуємо на зростання потоку туристів з України на 20%

7 лет назад 0

Брюссель, Бельгія.

Найбільша туристична агенція Брюсселя має статус офіційної установи та отримує 30 млн євро щорічного фінансування із бюджету бельгійської столиці.

Visit.Brussels відповідає за привабливість столиці європейської дипломатії для численних гостей та належне місце старовинного космополітичного міста на туристичній карті світу.

Про те, чому українці мають скористатися можливостями безвізового режиму з ЄС та відвідати Брюссель, які тенденції очікують на туристичну галузь у майбутньому, в інтерв'ю кореспонденту Укрінформу розповів керівник Visit.Brussels Патрік Бонтінк.

— Пане Бонтінк, з 11 червня українські громадяни отримали можливість безвізових подорожей до країн Євросоюзу та Шенгенської зони. Для України це величезне досягнення на шляху європейської інтеграції. Як ви оцінюєте значення та вплив українського безвізу на туристичну сферу Брюсселя та розвиток українсько-бельгійських відносин?  

— Наявність між країнами безвізового режиму сприяє кращому обміну між людьми. Для нас це дуже важливо. Адже процес отримання віз – це завжди перешкода для подорожей.

Якщо українці більше не потребують віз, то ми упевнено очікуємо упродовж відносно короткого періоду часу зростання кількості українських громадян, які приїжджатимуть до Бельгії. Як засвідчує наш досвід, скасування візових вимог має прямий позитивний вплив на зростання туристичних потоків на 10-20 відсотків. Це, звичайно, залежить від спроможності громадян подорожувати.

— Чи має ваше агентство досвід співпраці з Україною у сфері туризму?

— За стратегією агентства ми визначаємо пріоритетні країни, в яких працюють наші представники. Це залежить від кількості туристів, які прибувають до Брюсселя з тих або інших країн. З іншими країнами та регіонами, що не входять до кола пріоритетів, співпраця організовується через туристичних агентів, операторів, а також авіакомпанії, аеропорти. Це також залежить від наявності прямих авіарейсів між нашими містами, що є вагомим чинником для розвитку туризму.

Хочу відзначити об'єктивно, що поки ми не маємо багато контактів із партнерами в Україні. Але, це є точно та країна, з якою ми плануємо активізувати співпрацю у подальшому. Ми розглядаємо Україну, як державу з регіону Східної Європи, з якою ми точно очікуємо зростання кількості подорожуючих до Бельгії й по Європі загалом.

— Чому саме Брюссель? Чим би ви переконали українців відвідати бельгійську столицю?

— Якщо ми говоримо про туристичну сферу, то її головним завданням є обмін між людьми. Відтак, як на мене, туризм – це не лише відвідування певних місць, а найголовніше – це зустрічі людей, які представляють різні культури.

І Бельгія, і особливо Брюссель, мають стати одними з ключових маршрутів для відвідування українцями. Брюссель – це найбільше космополітичне місто у світі. Після Нью-Йорка, звичайно… Це означає, що у місті зосереджено багато культур, проживають люди 180 національностей з різних країн та регіонів світу, яких ми раді зустрічати.

Це є дуже важливий сигнал, який ми хочемо надіслати нашим гостям, у тому числі українцям.

Для того, щоб зрозуміти, чим сьогодні є Європа, важливо відвідати цю столицю. І тут ідеться не лише про відвідування прекрасних брюссельських музеїв, наприклад. Нині нам треба зрозуміти, якою буде Європа у майбутньому. Я переконаний, що майбутнє Європи знаходиться у Брюсселі, де перетинаються багато різних культур та спільно проживають представники багатьох націй.

Отже, для того, щоб зрозуміти, як краще організувати спільне існування такого розмаїття культур, народів – треба відвідати Брюссель, місто нового типу майбутньої Європи. Звичайно, можна погодитися, що не завжди це є позитивним чинником, але такою є наша реальність, і з нею ще зустрінуться у майбутньому багато європейських міст.

Для гостей з України ми можемо запропонувати багато цікавого. На веб-сайті нашого агентства створено зручний інтерфейс, який має задовольнити індивідуальні інтереси різних людей, спланувати найкращий варіант подорожі. Найголовніше, щоб кожний відкрив для себе власний Брюссель. 

Окрім цього, з України до Брюсселя дістатися легко, адже є пряме авіаційне сполучення.

— Так, єдиний рейс здійснює український монополіст з неоднозначною репутацією та рівнем сервісу…

— Лише один, але це на даний момент. Ми очікуємо, що у майбутньому з'являться й інші.

Так ось, прибувши до Брюсселя, тут можна погостювати кілька днів, відкрити для себе це старовинне мультикультурне місто, Бельгію і далі звідси легко дістатися Парижа, Лондона, Амстердама та багатьох інших точок Європи. Це дуже зручно.

— Минулого року Брюссель зазнав жахливих атак терористів. У місті зберігається підвищений рівень терористичної загрози, вулиці патрулюють військові. Як це впливає на туристичну діяльність? 

— Тероризм сьогодні – це проблема і загроза не лише для Брюсселя, Європи, але й для усього світу. Так, після терористичних атак ми переживали дуже складні часи. Зараз Брюссель та інші великі європейські міста відновлюються після актів тероризму. Вважаю, що сьогодні цей чинник не несе критичного негативного впливу на розвиток туризму. Найкращою відповіддю терору має стати продовження життя наших суспільств, за нашим правилами, як ми самі хочемо. Так, ризики зберігаються, і не лише у Бельгії, а по всьому світу. Але люди повинні продовжувати подорожувати. І це є підтвердженням того факту, що в Брюсселі вже подолали негативні наслідки минулорічних терористичних атак.

— Що очікує туризм у майбутньому, як розвиватиметься ця галузь, які головні тренди?

— Ми повинні повернутися до основоположних засад, витоків туризму. Адже, як я вже сказав – це не лише відвідування місць, а, насамперед, зустрічі з людьми. Це важливо, і саме у цьому полягає майбутнє туризму. Також серед сучасних тенденцій хочу відзначити зростання кількості молодих людей, які прагнуть відвідати інші країни, подорожувати, побачити і зрозуміти світ навколо. І це також має величезний позитивний вплив на майбутнє цієї сфери.

Ще кілька десятків років тому турист перед подорожжю міг отримати інформацію про місце призначення із книжок, деяких спеціальних довідників, буклетів. Тоді такої інформації було небагато. Але сьогодні, завдяки можливостям інтернету, люди можуть дізнатися про місця відвідування абсолютно все. Тому й наголошую на необхідності повернення до суті туризму – зустрічі людей задля кращого розуміння одне одного.

— Як видається, в мовах глобального розвитку цифрової економіки, широкої доступності засобів масової комунікації можливо й зникне потреба у діяльності класичних туристичних агентств?

— Два роки тому обсяг обміну інформацією, яка стосується саме туристичної індустрії, досяг половини від усього глобального масиву комерційної інформації в інтернеті. Іншими словами, це означає, що саме туризм, який обіймає 50 відсотків бізнес-ресурсів у глобальній мережі, став одним із найважливіших її сегментів. Йдеться про онлайн туристичні агенції, послуги з бронювання та замовлення готелів, авіарейсів та усього іншого. Відтак, 3-5 років тому було важливо створити та розвивати відповідні веб-сайти, мобільні онлайн-додатки, але на сьогодні це все вже створено. Цей етап можна вважати завершеним. Тому роль туристичних агенцій сьогодні і завтра полягатиме у наданні адекватного контенту, корисної і точної інформації, щоб наповнювати ці численні ресурси.

Ми надаємо таку різноманітну інформацію безкоштовно, у координації з керівництвом Брюсселя, щоб вона була доступною найширшому загалу та максимально розповідала про місто.

Якщо завтра працюватиме 200 веб-сайтів про Брюссель, то ми будемо лише раді цьому. Але майбутнє цифрової складової у туризмі полягає у наповненні ресурсів належним змістом, який ми пропонуємо людям.