Зелений туризм приносить гарний заробіток територіальним громадам — еколог

5 лет назад 0

В Україні створили три нових національних природних парки – Бойківщина, Кам'янська Січ та Нобельський. Перший у Карпатах, другий – у степах правобережжя Дніпра, третій – на Західному Поліссі. Ще семи національним паркам збільшили територію.

Про український і закордонний досвід збереження природи розповів у інтерв'ю Gazeta.ua еколог Олександр Спрягайло.

— Національні парки позитивно впливають на природу, бо більша територія під захистом. Така форма охорони зручна для усіх: екологів, науковців, лісівників і місцевих жителів. Так парки розбивають на зони. Є така, що охороняється, як заповідник. Господарська, де можна випасати худобу. І дві зони рекреації, де проводять екскурсії. За таких умов можна легко слідкувати за ступенем втручання людини в природні процеси. За цим же принципом, охороняють парки в багатьох країнах світу. Щоб можна було знайти оптимальну золоту середину для збереження екосистеми.

— Як розвинути туризм на тих територіях?

— Адміністрація новоствореного парку зацікавлена у розвитку туризму. Це входить до їх завдань. Вони й мають залучати туристів, бо це приносить гарний заробіток. Роблять різні заходи, фестивалі. Як показує практика, створення національних парків, дуже активізує туризм. Для цього треба трохи часу. Людям треба роз'яснювати цікавість території, її історії. Десь за 1-3 роки механізм починає працювати, без винятку. Не можу назвати територій, де б парки вплинули на неї негативно.

— Яка зараз ситуація в країні з національними парками?

— Зараз в Україні їх створено близько півсотні. У них різна площа й біотоп. Держава фінансує такі об'єкти, але цих грошей дуже мало. Для фунціонування парку треба багато грошових ресурсів, а не тільки на зарплати працівникам. Це обладнання, транспорт, облаштування інформаційних центрів. Головним болем є відсутність нормального дорожнього покриття. Чого вартує тільки дорога до Холодного Яру. Також сильно шкодить бракон'єрство. Наслідки позначаються не тільки на екології, а й на економіці громади й країни. Часто статки громад новостворених парків дуже зростають, саме за рахунок туристів. Наприклад, у деяких країнах світу, дохід від таких місць складає половину бюджета країни. Останні роки спостерігаємо позитивні зміни, та на даний час, цього замало.

— Як такі території оберігають у європейських країнах?

— В європейських країнах природу охороняють за тими ж критеріями. Якщо є зони важливі для відновлення виду — людей туди не пускають. Для людей створюють маршрути. Часто вони бувають різного рівня складності й досить дикі. Туристи платять великі гроші за те, щоб побути в первісній природі. Таке є в українських Карпатах. Вони майже повністю зберегли той стан, який був там сотню років тому. Це позитивний момент для України.

— В чому ми ще не дотягуємо?

— Зелений туризм дуже перспективний напрямок. Бо дозволяє одночасто піднімати економіку й займатись збереженням природи. Закордоном велику увагу приділяють інфраструктурі. Розбудовують дороги, організовують комфортний доїзд. Траспорт ходить вчасно і зручно. Створюють довідкові центри з вичерпною і доступною інформацією. Ти можеш взяти провідника й піти з ним, а можеш взяти аудіозапис і навушники й гуляти наодинці. Відомості про парк подають у цікавій формі — які унікальні тварини тварини тут живуть, чим місцевість особлива. От питання комфорту і зручності для нас поки складне.

— Що треба робити по-іншому, щоб і туризм розвивати, і зберегти природу?

— Проблеми фінансування стоять на першому місці. Українське законодавство гарно сформоване для охорони природних територій. Проблема в тому, що його треба дотримуватись. Найперше, треба зрозуміти, що від стану навколишнього середовище залежить здоров'я кожної людини. Багатьом здається, що це не його проблема. Хай цим займаються екологи, активісти. Якщо так думатиме кожен з українців — наслідки всі відчують дуже швидко. Всі мають думати наперед, яку землю лишають своїм дітям і внукам. Комфорт визначається не тільки новим ремонтом у спальні, а й чистотою повітря, яким дихаєте.

— Які еко-тенденції набувають популярності у світі?

— В Америці й Європі набуває популярності еко-тренд з відновлення річок. Їх повертають до того стану, якими вони були до людських маніпуляцій. Прибирають греблі, очищають від намулу, запускають мальків риб, які раніше там водились. В найближчому майбутньому це торкнеться й нашого Дніпра — це неминуче. Вже зараз йдуть дискусії, чи треба його сезонно спускати.