Абітурієнтів з Криму та Донбасу чекають у херсонських вишах

5 лет назад 0

Херсонські виші чекають на абітурієнтів з тимчасово окупованих територій. Вступ до вищих навчальних закладів на материковій частині України для вихідців з Криму та Донбасу буде здійснюватися через спеціально створені освітні центри Крим – Україна та Донбас – Україна, які вже четвертий рік працюють в університетах по всій країні. Про роботу освітніх центрів та особливості вступної кампанії для громадян з тимчасово окупованих територій говорили у Херсонській державній морській академії у День відкритих дверей.
На сьогодні в Україні створено вже 35 освітніх центрів на базі Вищих навчальних закладів. Цьогоріч вони працюватимуть у період з 3 червня по 26 вересня. За цей час кримчани та вихідці з Донбасу які бажають здобувати вищу освіту в Україні повинні подати документи до вступу у ВИШ до 19 липня якщо вони розраховують на бюджетні місця. Після 19 липня вступники можуть претендувати тільки на контрактну форму навчання. Завдяки освітнім центрам Крим-Україна та Донбас-Україна вступна кампанія відбувається за спрощеною процедурою.
У цьому році встигнути скласти вступні випробування абітурієнти з Криму та Донбасу повинні теж до 19 липня, але складати ЗНО їм не обов’язково. Серед інших пільг – безкоштовне проживання у гуртожитках після вступу в український ВИШ. Такі кроки необхідні аби зробити вищу освіту доступнішою для внутрішньо переміщених осіб. Під час заходу піднімали тему і можливих ризиків з якими стикаються абітурієнти та студенти з окупованих територій.
На думку освітян центри «Крим-Україна» та «Донбас-Україна» є шансом для вступників з тимчасово окупованих територій отримати бюджетне місце та здобути престижну якісну освіту. У Херсонській державній морській академії такі освітні центри теж активно працюють.
Проректор з навчально-виховної роботи Олександр Шумей пригадує до анексії півострова їх навчальний заклад відчував великий наплив студентів-кримчан. Зараз їх кількість значно зменшилася, але освітянин сподівається, що робота освітніх центрів виправить ситуацію адже морська академія завжди славилася різноманіттям спеціальностей, а відтак і висококваліфікованими кадрами.
Освітяни наголошують: зазвичай у навчальних закладах широкий конкурс на ту чи іншу спеціальність , але стабільні місця державного замовлення для вступників з Криму та Донбасу чітко визначені. Дипломи ж отримані в окупованому півострові або окупованому Сході є недійсними як в Україні так і на території інших європейських держав.