Близько 6 тис осіб з тимчасово окупованих територій звернулися за медичною допомогою на Херсонщину

6 лет назад 0

6 серпня під час робочого візиту на Херсонщину Міністр з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України Вадим Черниш ознайомився з умовами лікування громадян у Херсонській міській клінічній лікарні ім. О.С. Лучанського. Про це повідомляє прес-служба Херсонської ОДА.

«Наразі немає окремої державної програми про надання медичної допомоги кримчанам, але Міністерство буде дбати, аби Херсонщина отримувала якісне медичне обладнання в лікарні від держави, таким чином влада віддячить керівництву Херсонщини за те, що в лікарнях знаходять можливість і надають кримчанам допомогу», — наголосив Вадим Черниш.

«Ми надаємо медичну допомогу при невідкладних станах в хірургії, гінекології та урології, а також по всій кардіології. Також створено інфарктне відділення, яке у 2012 році було перетворено у відділення гострої коронарної недостатності та інтервенційної радіології. У подальшому, завдяки прийнятій обласні програмі, був створений Обласний регіональний реперфузійний центр, який є другим в Україні», – розповів в.о. головного лікаря закладу Володимир Ларіонов.

У свою чергу директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Короленко доповів, що за весь час (починаючи з 2014 року) до медичних закладів Херсонщини за фаховою допомогою звернулося та отримали допомогу близько 6 тис людей з тимчасово окупованих територій.

Внутрішньо переміщені особи, хворі на туберкульоз забезпечуються лікарськими засобами у загальному порядку. Всі хворі, зокрема кримчани, безоплатно забезпечуються протитуберкульозними препаратами, які область отримує централізовано за рахунок державних постачань. КЗ «Херсонський обласний онкологічний диспансер» надає спеціалізовану медичну допомогу мешканцям окупованого Криму, які тимчасово прописані у Херсонській області. У тому числі безкоштовними лікарськими засобами (хіміопрепаратами), закупленими за рахунок коштів Державного бюджету. Також внутрішньо переміщені особи отримують лікування методом хронічного гемодіалізу в умовах центру нефрології, гемодіалізу та перитонеального діалізу Херсонської обласної клінічної лікарні безкоштовно за рахунок коштів обласного бюджету. Крім того, пацієнти з тимчасово окупованої території АР Крим з цукровим діабетом забезпечуються препаратами інсуліну так само, як і мешканці області, за рахунок цільових видатків у складі медичної субвенції з державного бюджету місцевим бюджетам. Спеціалізовану медичну допомогу при серцево-судинних захворюваннях ВПО можуть отримати у Херсонському обласному кардіологічному диспансері та Херсонській обласній клінічній лікарні. Зазначимо, що забезпечення внутрішньо переміщених осіб медичною допомогою здійснюється при умові надання довідки про взяття на облік внутрішньо переміщеної особи.