Боротьба з онкозахворюваністю є пріоритетом для Херсонської обласної ради – Владислав Мангер

4 года назад 0

Крок за кроком депутати Херсонської обласної ради працюють над створенням на базі Херсонського онкологічного диспансеру Південного регіонального центру радіаційної терапії та покращенням доступу мешканців області до профілактики, діагностики та лікування онкологічних хвороб. Бо всі розуміють: рак не знає жодної конкретної людини. Він торкається будь-кого і кожного, але різним шляхом – особисто, через родичів, друзів або знайомих.

За даними Національного канцер-реєстру Херсонська область знаходиться на 3-4 місці в Україні за рівнем онкологічної захворюваності. Станом на 1 січня 2020 року на обліку перебуває понад 30 тисяч хворих на рак мешканців Херсонської області. Щороку в регіоні виявляється майже 4500 нових випадків раку і майже 2 тисячі хворих помирає. Рівень смертності від онкологічних захворювань у Херсонській області складає 191,76 на 100 тис. населення, що на 10% вище середнього в Україні (169,9).

Отже, питання щодо вдосконалення рівня онкологічної допомоги населенню Херсонської області постає надзвичайно актуальним.

— 8 лютого 2019 року Херсонська обласна рада затвердила обласну Програму боротьби з онкологічними захворюваннями на 2019-2023 роки, де у розрізі кожного року на напрямку прописано, що і як потрібно робити для задоволення потреб населення у спеціалізованій онкологічній допомозі, профілактики хвороби, її раннього виявлення, лікування та поліпшення життя хворих людей. Але ми всі розуміємо, що навіть у країнах з високими економічними показниками та рівнем життя населення онкологію не вдалося перемогти. Тому при створенні програми депутати ставили на меті не віртуальні цілі, а виходили з українських реалій, можливостей бюджетного фінансування та готовності держави співпрацювати з областю , – коментує голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер.

На сьогоднішній день Херсонський обласний онкологічний диспансер щороку надає стаціонарну допомогу понад 7,5 тисячам онкохворим пацієнтам та понад 84 тисячам пацієнтам амбулаторну допомогу. Особлива увага приділяється профілактичним оглядам населення. За 2019 рік план профілактичних оглядів серед жінок виконаний на 91,1%, серед чоловіків – 94,3%. Виявлено 782 випадки злоякісних новоутворень та 22585 передпухлинних захворювань. Отже один з напрямків програми – вчасне діагностування, яке зменшує ризики ускладнень, виявився дуже ефективним та дозволяє розпочати боротьбу з хворобою на ранній стадії.

Поряд з тим, основна увага у Програмі прикута до необхідності оснащення нашого онкодиспансеру сучасним обладнанням. Заклад має єдиний серед областей Півдня України збудований у 2008-2013 роках комплекс, але не має мінімально необхідної комплектації обладнання для лікування хворих на рак на міжнародному рівні.

Згідно обласної програми боротьби з онкологічними захворюваннями, передбачається створення та оснащення Південного регіонального центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру. Мета створення центру – надання високоспеціалізованої онкологічної допомоги хворим на рак відповідно до сучасних міжнародних вимог. Для реалізації цього проекту необхідно повне оснащення Центру сучасним високотехнологічним обладнанням, підготовка кадрів та запровадження новітніх методів променевої діагностики і променевої терапії.

Завдяки спільній роботі діючого депутатського корпусу Херсонської обласної ради, депутатів Верховної Ради минулого скликання та голови Херсонської ОДА періоду 2016-2019 років Андрія Гордєєва вже зроблені перші кроки для створення Центру. Наприкінці грудня 2018 року закуплено перший на Півдні України медичний лінійний прискорювач вартістю 42 мільйони гривень. Завдяки цьому дороговартісному та унікальному обладнанню можна буде здійcнювати точне планування пoля oпрoмінення, підводити виcoку дoзу і при цьому уникнути негативнoгo впливу на здoрoві клітини. Лікування мoжна буде здійcнювати для вcіх лoкалізацій раку. Такoж безпечнo лікуватимуть і дітей, оcкільки їх oрганізм знахoдитьcя у cтані пocтійнoгo рocту, тo будь-яке ушкoдження здoрoвих тканини мoже призвеcти дo уcкладнень. Дo цьoгo чаcу маленьких пацієнтів направляли на лікування дo Києва.

У червні 2019 року закуплено комп’ютерний томограф для топометричної підготовки лікування на лінійному прискорювачі вартістю майже 26 мільйонів гривень. Ці два апарати працюватиме в парі і майже цілодобово. Зараз проводиться налаштування обладнання, навчання фахівців. Вже найближчим часом прискорювач та томограф запрацюють для жителів області.

Також у 2020 році для радіологічного №2 Херсонського обласного онкологічного диспансеру буде придбано гамма-терапевтичний апарат для брахітерапії і комп’ютерний томограф для планування променевої терапії на суму 32,6 мільйони гривень. Це стало можливим завдяки перемозі закладу у конкурсі проектів, які фінансуються за рахунок коштів Надзвичайної кредитної програми для відновлення України. Насправді, це теж величезний прорив: нове обладнання, аналогів якому нема в Україні, дозволить надавати допомогу високої якості. Також буде проведено технічне переоснащення відділення та завантажено радіологічний корпус, який 10 років стояв майже порожнім.

Звичайно, що для повного оснащення П центру радіаційної терапії на базі Херсонського обласного онкологічного диспансеру необхідне ще обладнання. За обласною програмою, орієнтовно потрібні ще 237,2 мільйони гривень. З цього приводу Херсонська обласна рада розраховує на підтримку з боку держави. Але перші кроки по створенню Південного регіонального центру радіаційної терапії, де вже рятують життя херсонців, зроблені.