Боротись з пожежами на Херсонщині збираються профілактичними діями

7 лет назад 0

Щодня на території області реєструється від 10 і більше випадків горіння сухої трави й очерету. Аби вплинути на ситуацію і не допустити трагічних наслідків від таких займань фахівці ДСНС проводять спільні профілактичні рейди з представниками екологічної і транспортної інспекції та водної поліції.

Як і в попередні роки, основною причиною природних пожеж стає людський фактор: кинуті недопалки, не погашені після відпочинку на природі багаття, спалювання трави на дачних ділянках. Є ще одна причина, що створює проблему виникнення пожеж в екосистемах – підпали. Щовесни невідомі палії знищують сотні гектарів заповідних парків. Очерет горить досить часто, і ніхто з місцевих мешканців з цього приводу особливо не панікує. Люди не розуміють, що такими своїми діями вони не тільки створюють пожежонебезпечну ситуацію, а й завдають шкоди навколишньому середовищу. Завдається шкода зеленим насадженням, гинуть не тільки найпростіші організми, а й птахи, тварини. Крім того, при спалюванні сухої рослинності, особливо в придорожній зоні, в атмосферу потрапляє безліч шкідливих речовин. В результаті у людей з'являються алергічні реакції, інші захворювання.

При сильному вітрі швидкість поширення вогню може досягати декількох десятків кілометрів на годину, а то й більше. І давайте не забувати, що неконтрольований вогонь може перебратися на лісові масиви, можуть вигоряти цілі ліси, пошкоджуватися вогнем будівлі. Справа порятунку лісів від пожеж це не стільки робота Головного управління ДСНС України у Херсонській області чи лісників, а справа кожної людини.

За підпал відповідає не тільки безпосередньо палій, але і власник (орендар) земельної ділянки. Бо, як показує практика, спалювання сухої рослинності відбувається з відома або на прохання власника. За несанкціоноване спалювання рослинності на землях сільгосппризначення, в смугах відводу автомобільних доріг і залізниць, у парках і газонах передбачена адміністративна відповідальність у вигляді штрафів.

Рятувальники закликають громадян відмовитись від спалювання сухої трави, листя та інших рослинних залишків! Адже кожен підпал не лише завдає суттєвої шкоди довкіллю, знищуючи живу природу, а й спричиняє до інших негативних наслідків, несучи загрозу життю та здоров’ю людей.