Чому влада планує заборонити секонд-хенд

4 года назад 0

Урядовці заявляють, що це покращить контроль за потраплянням гуманітарної допомоги адресно тим, хто її реально потребує.

Про відповідні ініціативи інформує Урядовий портал. Так, Олег Коваль, заступник міністра соціальної політики, зауважив: "Сьогодні діють такі правила, що будь-який благодійний фонд, що знаходиться у реєстрі, може без митного огляду під виглядом гуманітарної допомоги перетнути кордон та завезти на склад усе, що завгодно. Згодом ми бачимо цю продукцію на секонд-хендах чи дорогих бутіках… Тому ми координуємо роботу з ДФС, щоб відновити митний огляд гуманітарної допомоги".

Мінсоцполітики розробило зміни до нормативно-правових актів, якими посилять контроль за гуманітарними вантажами. Зокрема передбачено:

— заборону на ввезення вживаного одягу та взуття, крім одягу спецпризначення для військових, медиків, надзвичайників тощо,

— запровадження подачі документів про визнання вантажу гуманітарним за 2 тижні перед перетином кордону,

— запровадження обов'язкового митного огляду вантажу перед перетином кордону з конкретизацією ваги та в розрізі кількості найменувань,

— залучення соціальних працівників для контролю за розподілом гуманітарної допомоги отримувачам,

— розширення підстав для виключення недобросовісних фондів з реєстрів та заборону їхнім засновникам провозити гуманітарні вантажі тощо.