Дефіцит держбюджету з початку року склав 9,2 млрд грн

6 лет назад 0

Державний бюджет України за січень-травень 2018 року було зведено з дефіцитом 9,2 мільярди гривень.

Про це йдеться у аналітичній інформації Міністерства фінансів України, повідомляє Hromadske.ua.

В той же час, зведений бюджет, що враховує як державний, так і місцеві бюджети, було зведено з профіцитом у 14,2 мільярди гривень.

Це свідчить про значні обсяги перевищення доходів місцевих бюджетів над видатками, адже за планом, зведений бюджет мав бути дефіцитним на понад 47 мільярдів гривень.

У січні травні 2018 року з державного бюджету заплатили 85 мільярдів гривень на погашення основної суми державного боргу, в той же час, було запозичено 65,5 мільярди гривень нових боргів.

Надходження від приватизації за перші 5 місяців склали майже 50 мільйонів гривень.

Раніше повідомлялось, що державний борг України у травні скоротився на 1% до 76,26 мільярдів доларів.

Також очільниця Мінфіну Оксана Маркарова запевняла, що у зв’язку з дефіцитом бюджетних коштів не планує скорочувати видатки на проведення медичної реформи в України.

Раніше очільник Нацбанку Яків Смолій повідомляв, що резервів НБУ наразі достатньо для виплати основних платежів за державним боргом до 2020 року.

Також в НБУ зберегли вимогу до підприємців продавати половину своєї валютної виручки на міжбанківському ринку.

Нагадаємо, що 31 травня експертами VoxUkraine було оприлюднено доповідь щодо макроекономічного прогнозу для України. На думку економістів, наразі уряд не володіє достатніми ресурсами для погашення поточної заборгованості міжнародним кредиторам. А у разі погіршення ситуації на світових ринках, гривня може девальвувати у декілька разів, а ВВП України впасти на 10-15%.