Депутати Херсонської обласної ради долучилися до обговорення проблем профілактики ВІЛ/СНІДу

6 лет назад 0

27 грудня у прес-клубі «Новий день» підведено підсумки роботи проекту «Програма профілактики ВІЛ/СНІД серед уразливих груп в Україні та соціальна мобілізація уразливих спільнот» за фінансової підтримки БО «Мережа» та МБФ «Альянс громадського здоров’я».

У роботі круглого столу взяли участь фахівці обласних закладів: обласного центру громадського здоров’я, благодійного фонду «Мангуст», обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом, обласного наркологічного диспансеру. Також до обговорення долучилися радник голови Херсонської обласної ради Оксана Булахова та депутат Херсонської обласної ради Юрій Ромаскевич.

Відкриваючи захід, керівник БФ «Мангуст» Євгенія Лисак поділилася наболілим – припинення фінансування програм для ВІЛ-інфікованих Глобальним Фондом, яке остаточно завершиться у кінці 2019 року. За її словами, завдяки фінансуванню Глобального Фонду на Херсонщині підтримано два великих проекти: по туберкульозу проект Червоного Хреста і по профілактиці ВІЛ-інфекції проект «Мангусту». Лише протягом 2017 року по Херсону і області через програми зниження шкоди пройшли 8231 осіб, з яких 6393 – споживачі ін’єкційних наркотиків.

А програма замісної підтримуючої терапії (ЗПТ) сприяє зниженню розповсюдження ВІЛ, – впевнений головний лікар обласного центру громадського здоров’я, депутат обласної ради Юрій Ромаскевич.

«В 2004 році, коли ЗПТ-програма лише починалася, точилися дискусії, багатьом було незрозуміло, для чого витрачаються кошти. Зараз відношення змінилося, адже клієнти ЗПТ вже не йдуть на злочин заради «дози», вони регулярно проходять обстеження, отримують медичну і соціальну допомогу», – підкреслив він та повідомив про те, що у 2018 році проводитиметься активна робота над розширенням доступності ЗПТ для людей уразливих груп населення.

У зв’язку з цим, планується відкриття сайтів антиретровірусної терапії у Генічеську та Голій Пристані, а також ще по одному сайту в Херсоні, Бериславі і Білозерці.

Це не буде зайвим, адже зараз на Херсонщині епідемічна ситуація по ВІЛ не з найкращих – область займає 5 місце по Україні за темпами росту захворюваності на ВІЛ/СНІД. Станом на 01 жовтня 2017 року на диспансерному обліку знаходиться 4366 осіб, з них 986 хворих на СНІД. За словами спеціаліста обласного центру профілактики та боротьби зі СНІДом Тетяни Анікейчик, половина ВІЛ-інфікованих в Україні не знають про свій статус.

Для діагностики ВІЛ в області є все: і швидкі тести, які показують результат вже за 15 хвилин, і підготовлені фахівці, і достатня кількість сайтів АТР. Потрібне лише свідоме ставлення населення до власного здоров’я, безпечна щодо ВІЛ поведінка, адже ВІЛ – легше попередити, ніж лікувати.