Депутати про продаж землі: Ми маємо впровадити запобіжники

5 лет назад 0

Негайно вжити заходи щодо захисту населення, яке працює на землі, та передбачити запобіжники, аби не допустити розпродажу – з такими тезами звернулися депутати Херсонської обласної ради та фермери Херсонщини до народних депутатів України.

26 вересня 2019 року під головуванням депутата Херсонської обласної ради Сергія Рибалка відбулася зустріч провідних аграріїв області та за участі народних депутатів України Ігоря Колихаєва й Павла Павліша. Запрошені обговорили гострі питання зняття мораторію на продаж с/г землі та відповідний законопроект про обіг земель сільськогосподарського призначення.

«Селяни виразили своє нерозуміння і багатьма позиціями проекту закону щодо купівлі-продажу землі в Україні, і тими темпами, якими намагаються сьогодні ввести процес купівлі-продажу землі, особливо для іноземців. Та головний запобіжник, про який ми наразі говоримо, це те, що купівлю-продаж землі компаніям із кінцевим бенефіціаром іноземцям можна дозволити тільки після того, як буде проведено всеукраїнський референдум» , – наголосив Сергій Рибалко.


Підтримує думку колеги й народний депутат України, людина, обізнана на питаннях землеробства, Ігор Колихаєв.

«Земля належить народу. Тому люди мають право і продавати землю, і купувати її. Та для відкриття ринку землі ми зобов’язані провести всеукраїнське обговорення, оцінити всі позитивні та негативні наслідки. Мене хвилює економічне становище Херсонської області, цікавить стан малих та середніх фермерських господарств, гостро турбує питання економічного клімату Херсонщини. Питання землі мусується вже 27 років, та головне – що з того отримає сільський житель. Хочу, аби ми створювали закони з перспективою не на один рік, а мінімум на 20. Хочу, аби ці закони якісно працювали для нас, для Херсонщини та всієї України. Закон про ринок землі треба вносити одразу з правками, враховуючи думку всіх – і сільських жителів, і городян, бо все це взаємопов’язано. Та головне – питання безпеки нашої держави навколо даного питання» , – зазначив народний обранець.


За результатами обговорень було прийнято рішення звернутися до органів державної влади з наступними пропозиціями щодо функціонування ринку землі, які необхідно закріпити в Законі України про оббіг земель сільгосппризначення:

— У разі набуття права власності на землю с/г призначення юридичними особами, з метою уникнення будь-яких спекуляцій, пропонуємо заборонити її відчуження іншим особам протягом 10 років.
— Питання щодо можливості придбання земель с/г призначення іноземними компаніями – вирішувати виключно на всеукраїнському референдумі.
— Є райони областей, які мають на своїй території тільки державні землі, що знаходяться у постійному користуванні державних аграрно-дослідних підприємств. Мова йде про десятки тисяч гектарів. Члени трудових колективів таких підприємств, пенсіонери, які раніше працювали на цих підприємствах, а також працівники соціальної сфери – позбавлені права отримати у власність земельний пай та/або право користування такими землями.

Необхідно передбачити механізм передачі таких земель у розпорядження територіальних громад з метою реалізації громадянами свого права на землю.

— При купівлі 50 га сільськогосподарської землі, власник повинен забезпечити 1 робоче місце на 50 га.
— Розробити відповідні кредитні програми та через створені спеціалізовані фінансові установи забезпечити можливість реалізації права на придбання сільськогосподарської землі широкому колу українського сільгосптоваровиробника різних рівнів.
— Встановити ліміт на кількість сукупної площі с/г землі, що може належати одній фізичній або юридичній особі (з урахуванням пов’язаних осіб) по області – не більше 5%.
— Передбачити 100% переважне право на купівлю земель сільгоспризначення саме особами, у користуванні яких знаходяться такі землі. Визначити чіткий порядок набуття такого права.
— Передбачити, розробити та запровадити механізм викупу землі для вирощування с/г культур для молочних тваринницьких ферм великої рогатої худоби (що провадять свою діяльність не менше 5 років) із розрахунку площі на 1 голову великої рогатої худоби.
— З метою детенізації, а саме – створення рівних правил та умов, які б сприяли розвитку чесної конкуренції – передбачити земельний податок із розрахунку не менше 1% від нормативної грошової оцінки за 1 га землі єдиний для громадян та суб’єктів господарювання.
— Можливість купівлі земель, що перебувають у користуванні під багаторічними насадженнями на пільгових умовах з використанням переважного права.
— Передбачити право на викуп з розстрочкою платежу до 10 років земельних ділянок державної та комунальної власності громадянам, яким належить право постійного користування, право довічного успадкованого володіння, призначеними для ведення селянського (фермерського) господарства таких земельних ділянок за ціною, яка дорівнює нормативній грошовій оцінці таких земельних ділянок, без проведення земельних торгів.

Всі пропозиції передано народним депутатам України від Херсонщини для подальшої роботи.