Держава – не майданчик для протистояння можновладців – Безсмертний

6 лет назад 0

Інститути держави мають служити людині, а не перетворюватись на майданчик для протистояння між можновладцями та окремими політичними групами, наближеними до влади. Про це у Дніпрі під час загальнонаціональної дискусії «Якої ми хочемо України» заявив політик, віце-прем’єр-міністр (2005) Роман Безсмертний.

«Насправді в Україні два уряди – один на Банковій, інший – на Грушевського. Це породжує стартовий конфлікт. Спочатку вони ділять повноваження, а потім рано чи пізно доходять до протистояння. Чи це видимий конфлікт між Президентом Ющенком та прем’єром Тимошенко, чи не демонстрований, але наявний між Президентом Порошенком та прем’єром Гройсманом, в принципі немає ніякого значення. Це інституційний конфлікт, який паралізує систему влади», – сказав він.

За таких обставин, на думку політика, уряд спрямовує свої дії «на порпання в бізнесі». Більше того, чинить тиск на підприємців замість того, щоб вести нормальний діалог. «Годі очікувати, що у них буде час розв’язувати фінансові проблеми країни наступного року. Тому що зовнішні фінансові зобов’язання, внутрішні виплати фактично роблять Бюджет-2019 колосально проблематичним. Боюся, доведеться говорити не тільки про секвестр бюджету, а й, можливо, про технічний дефолт», – зазначив він.

Безсмертний зауважив, що це ще раз доводить необхідність перезаснування цих інститутів влади. «Важливо, як ці інститути будуть працювати. Але ще важливіше – легітимний шлях їх перезаснування. Особливо після того, як ми чотири рази міняли Конституцію під забаганки Президента, якого обирали. Участь суспільства у цьому процесі, сприйняття та визнання ним легітимності цієї дороги є надважливим. Тож нам необхідний буде перехідний період, який би дав можливість вийти на нову модель держави», – вважає він.

При цьому політик наголосив, що «мова йде не про зміну просто тексту Конституції і повноважень між інститутами влади, а про глобальну інституційну зміну держави як такої».

За його словами, там також мають бути переглянуті відносини між центром та регіонами, бо «Київ їх не чує». «Це означає, що інституційна модель побудована таким чином, що немає цього зв’язку. Невипадково на Київ був дніпропетровський похід, потім донецький, зараз вінницький, після цього буде львівський. І що далі?», – зауважив він.

Водночас Безсмертний пригадав, що йому довелося працювати з трьома президентами та восьми прем’єр-міністрами. «Багато міг би розповісти про так званий конфлікт донецьких та дніпропетровських і їхню невимовну внутрішню помсту один одному. Але я категорично проти того, щоб держава як інститут брала участь в такому протистоянні. Інститути держави мають служити людині. Саме людина має бути ключовою цінністю, навколо якої повинна обертатися вся державна система», – сказав політик.

Фото Олександра Косарєва