“Діємо для здоров’я”: на Херсонщині впроваджуватимуть комплексний підхід до профілактики неінфекційних захворювань

3 года назад 0

Навіщо потрібен комплексний підхід до профілактики неінфекційних захворювань? Як збільшити тривалість життя населення? На ці та інші питання відповідали під час пресконференції, на якій обговорювали план дій щодо протидії неінфекційним захворюванням в Україні та Херсонській області.

Щороку неінфекційні захворювання стають причиною смерті сотні тисяч українців. Ситуацію погіршила й пандемія COVID-19, адже неінфекційні захворювання підвищують шанси заразитися вірусом і можуть ускладнювати перебіг захворювання. Про це говорить й невтішна статистика: 80% померлих від коронавірусу мали супутні хронічні захворювання.

Змінити ситуацію покликаний україно-шведський проєкт “Діємо для здоров’я”, основною метою якого є профілактика та контроль неінфекційних захворювань. У пілотному проєкті бере участь п’ять регіонів України, серед них й чотири громади Херсонщини. 

Керівник проєкту “Діємо для здоров’я” Джума Худоназаров розповів про основні компоненти проєкту, націлені на:

  • зміцнення потенціалу органів влади у сфері громадського здоров'я, а також створення сприятливого нормативно-правового середовища;

  • посилення спроможності первинної ланки медичної допомоги надавати якісні послуги з профілактики, лікування та підтримки людей з НІЗ;

  • посилення спроможності шкіл, центрів громадського здоров'я та спільнот впроваджувати інтервенції задля зменшення ризиків НІЗ, зміни поведінки, покращення знань та ставлення до свого здоров'я.

“Неінфекційні захворювання — причина близько 90% смертей, і більшості із цих смертей можна запобігти. Про це варто пам’ятати державним посадовцям, коли вони планують національні і регіональні програми та бюджети”, — зазначив Джума Худоназаров. 

Проєкт співпрацює з багатьма партнерами, у тому числі і міжнародними організаціями. Фахівець з питань неінфекційних захворювань Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні Андрій Скіпальський наголосив: “У світовому масштабі ми можемо говорити про пандемію НІЗ. Саме тому зараз надзвичайно важливо об’єднати зусилля держав, міжнародних організацій, науковців, громадськості та ЗМІ. Зі свого боку ВООЗ завжди готова підтримати ініціативи, спрямовані на боротьбу з НІЗ, та планує низку заходів для роботи у цьому напрямі в Україні”.

Під час наради розглянули проблему неінфекційних захворювань не лише у національному масштабі, але й для Херсонської області. 

Голова облдержадміністрації Сергій Козир зазначив: “Боротьба з неінфекційними захворюваннями – одне із основних завдань для Херсонщини. Надмірна передчасна смертність та високий рівень захворюваності на НІЗ, серед іншого, є причиною додаткових витрат на систему охорони здоров’я та втрату продуктивності, що має негативний вплив на економіку регіону”. 

Головний державний санітарний лікар Херсонщини Юрій Ромаскевич розповів, що своєчасна профілактика та діагностика неінфекційних захворювань дозволить збільшити якість та тривалість життя населення. 

“Ми сподіваємося, що реалізація цього проєкту незабаром дозволить покращити ситуацію із поширенням неінфекційних захворювань у Херсонській області та зменшити передчасну смертність, спричинену цими захворюваннями”, — підкреслив Юрій Ромаскевич.