Долю «схемного» податкового кредиту вирішив Верховний Суд

5 лет назад 0

Нещодавно, Верховний Суд у складі колегії суддів Касаційного адміністративного суду підтримав позицію юристів Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі та відмовив у задоволенні херсонському платнику податків позову про визнання протиправними та скасуванню податкових повідомлень — рішень. Про це повідомляє Прес-служба Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі.

А виглядало все так…

Херсонське підприємство, яке займається оптовою торгівлею рідким, твердим, газоподібним паливом, під час надання посередницьких послуг відобразило у податкових деклараціях недостовірну суму податкових зобовязань. А саме платник податків занизив податок на прибуток на 0,3 млн. грн. та податок на додану вартість, який підлягав сплаті до бюджету, у сумі 0,3 млн. грн., та зменшив податковий кредит на 1,5 млн. грн. та податкові зобов`язання на 1,5 млн. гривень. Цю схему викрили аудитори Головного управління ДПС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі під час проведення документальної позапланової невиїзної перевірки ТОВ «М». За результатами її проведення прийняті податкові повідомлення — рішення.
Після вдалих спроб оскарження результатів перевірок та доводів податківців у судах першої та апеляційної інстанцій керівництво підприємства заспокоїлося.

Тільки от пояснювати взаємовідносини з контрагентами — постачальниками, які формували «схемний» податковий кредит для підприємства, а також відсутність договорів, накладних, актів прийому-передачі та виконаних робіт (послуг), довіреностей на отримання товарів, товарно-транспортних накладних та інших документів, все одно довелося за апеляційною скаргою податківців у Верховному Суду.

Суд детально розібрався з обставинами справи та погодився із доводами податківців — апелянтів щодо правомірності встановлених порушень чинного податкового законодавства, задовільнив їх апеляційну скаргу та скасував рішення суду першої інстанції.