Фтизіатри описали невтішну ситуацію туберкульозу на Херсонщині

6 лет назад 0

Туберкульоз – бомба уповільненої дії, яка може «влучити» у будь-кого. За останні п`ять років хвороба серйозно атакує Україну. За даними МОЗ наша країна серед лідерів з поширення бактерії, адже кожна десята людина є її носієм. Лікарі Херсонщини також активно працюють над цією темою. Як вберегти себе від туберкульозу та, що робити при захворюванні, на ці питання відповіли працівники протитуберкульозних закладів у Херсонській області.

«Наш регіон має невтішні результати. Найважливіше питання, яке постало у цьому році – ВІЛ-інфікований туберкульоз. На даний момент у лікарні на обліку знаходяться 1113 пацієнтів. 105,6 % на 100 тис. населення, це неприємний показник, але не критичний», — прокоментувала з аступник головного лікаря Херсонського обласного протитуберкульозного диспансеру Галина Коваль.

Якщо під час медичного огляду у Вас був виявлений туберкульоз, лікарі радять не панікувати. Потрібно відразу звернутися за допомогою у спецзаклад. На території Херсонської області їх декілька. Діти до 18 років з відкритою формою відправляються на лікування в Обласну дитячу туберкульозну лікарню м.Олешки. Для зручності школярів, у період навчального процесу, вони мають можливість відвідувати заняття на базі медичного закладу.

Також є лікарні у селищі Нова Збур`ївка та смт Новотроїцьке, там лікуються лише дорослі. Щодо обласного диспансеру, то у закладі отримують лікування пацієнти з тяжкою формою. Окрім стаціонарного лікування є амбулаторне. На нього можуть розраховувати лише ті особи, які не виділяють бактерію, і є безпечними для оточуючих. У такому разі, пігулки та процедури надаються за місцем проживання, а раз на півроку необхідне обстеження. Найважливішим є те, що будь-яке лікування проводиться за рахунок бюджетних коштів.

Як поводитися під час лікування порадила головний лікар Обласної дитячої туберкульозної лікарні Тетяна Гурова: «Звичайно, ми живемо у XXI столітті, але, на жаль, ще не вигадали пристрій, який за тиждень-два міг вилікувати вас. Тому, щоб побороти хворобу, потрібно бажання і терпіння. Найчастіше лікування проходить від 6 до 20 місяців. У цей період часу краще дотримуватися певного режиму: добре харчуватися, більше відпочивати та слідувати рекомендаціям лікарів. Тільки так ми зможемо досягти бажаного».

З метою постійного контролю даного питання при Херсонській ОДА працює рада з питань туберкульозу. Два рази на рік, учасники симпозіуму виїжджають у райони, перевіряючи роботу медичних закладів та проводять огляд населення. Після чого звітують на зборах та обговорюють наступні цілі.

Головний лікар Новозбур'ївської туберкульозної лікарн і Анатолій Калабуха вважає: "Найчастіше хворіють діти (від 1 до 15 років). Причому більшість – носії відкритої форми хвороби. Розповсюджувачем хвороби є низький прошарок суспільства. Більшість таких людей не знають, що таке здоровий образ життя та плановий медичний огляд. Туберкульозна паличка пристосована до будь-яких природних умов, тому боротися з нею важко".

І, хоча гарантовано вберегт и себе від туберкульозу неможливо, є спосіб знизити ризик. Фахівці порадили вести здоровий спосіб життя, регулярно харчуватися, намагатися уникати стресів, а також обов`язково проходити медичний огляд усією родиною.

Автор: Поліна Дайнега