Голови ОТГ Херсонщини вчилися примножувати фінансові ресурси громад

6 лет назад 0

Як зміцнити місцеві бюджети та розширити фінансову автономію відповідних територій, про аналіз судової практики та багато іншого йшла мова під час тренінгу — семінару «Місцеві податки та збори — ресурс, на який впливають органи місцевого самоврядування». На цей захід, який відбувся днями у приміщені Херсонського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування», завітали більше 30 представників органів місцевого самоврядування нашої області.

На запрошення Херсонського відокремленого підрозділу Установи «Центр розвитку місцевого самоврядування» у ньому приймали участь фахівці Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі: заступник начальника управління податків і зборів з фізичних осіб Олексій Юсов та начальник адміністрування місцевих податків і зборів управління податків і зборів з юридичних осіб Тетяна Ракитська.

Під час семінару працівники фіскального відомства обговорили з присутніми механізми збільшення надходжень податку на доходи фізичних осіб до бюджетів територіальних громад, а також залучення платників до сплати місцевих податків та зборів. Окрім того, фіскали області проінформували учасників заходу про практичні аспекти індивідуальної роботи з суб’єктами господарювання та громадянами, які мають сплачувати місцеві податки і збори. Особливу увагу приділили питанням обліку, нарахування та сплати майнових податків на територіях громад.

Не залишилися поза увагою учасників заходу і питання необхідності посилення роботи щодо легалізації найманої праці та доходів населення, унеможливлення обігу неврахованої готівки та зменшення обсягів тіньової економіки. Наявність чи відсутність такого ще досить поширеного у суспільстві негативного явища як тіньова економіка залежать від кожного мешканця громади. І саме за рахунок її викорення можна значно збільшити фінансовий потенціал громад. Адже переважну більшість дохідної частини місцевих бюджетів складають податкові платежі. Тож усвідомлення кожним мешканцем регіону своєї особистої ролі в підвищенні рівня якості життя та необхідності сплати податків – це запорука зміцнення фінансової спроможності й сталого розвитку громади.

Тренінг відбувся у формі конструктивного діалогу. Слухачі отримали не лише теоретичну інформацію, а й практичні консультації та поради для своєї щоденної роботи.

Прес-служба Головного управління ДФС у Херсонській області, Автономній Республіці Крим та м. Севастополі