Херсонцям продемонстрували виставку, яка розповіла про УПА

6 лет назад 0

28 лютого у приміщенні читальної зали державного архіву області відкрита виставка друкованих видань з історії української повстанської армії, присвячена 75-річчю початку боїв УПА із нацистськими окупантами.

На виставці представлені збірники документів з історії діяльності армії та спогади учасників УПА, що передають безкомпромісність боротьби українських націоналістів за створення Української держави.

Також, важливим проектом стало створення комплекту вуличних інформаційно-просвітницьких стендів «УПА – відповідь нескореного народу». Це розповідь про боротьбу повстанців проти нацистського та комуністичного тоталітарних режимів. Проект є результатом співпраці Українського інституту національної пам’яті, Центру досліджень визвольного руху, Національного музею-меморіалу «Тюрма на Лонцького» та Галузевого державного архіву Служби безпеки України.

Банерна виставка представлена 24 стендами та експонується у закладах загальної середньої освіти у містах та районах Херсонщини. Вона розповідає про антинацистський фронт українських націоналістів; про те, як ОУН включилась у боротьбу з нацистською Німеччиною, за яких умов розгорнула повстанську армію, яким був масштаб її воєнних дій проти окупантів та якими були антиповстанські операції нацистів у відповідь, які втрати понесли націоналісти в цьому протистоянні. Світлини та документи, зокрема з німецьких архівів, мап, які розміщено на стендах, розвінчують поширені міфи про УПА.

У ній також розкрито збройну боротьбу проти радянського тоталітарного режиму. Зі стендів експозиції можна дізнатися про бойові дії між загонами УПА та частинами військ НКВД-МГБ, анатомію й методи дій підпільної армії, підступні контрповстанські операції радянської держбезпеки, ідеологічне протиборство між націоналістами й комуністами, антикомуністичну співпрацю бандерівців з визвольними рухами сусідніх народів, участь колишніх повстанців у розвалі системи ГУЛАГу й «останніх із могікан», які продовжували боротьбу навіть у 1960-х рр. Унікальні фотографії, розсекречені документи, мали та інфографіка передають атмосферу безкомпромісної боротьби українських націоналістів за створення Української держави.

Прес-служба Херсонської ОДА