Херсонцям розкрили таємниці окупації Криму

6 лет назад 0

У приміщенні Hubway відбулася презентація книги «Люди «сірої зони»: свідки російської анексії Криму». Авторами книги виступили журналістки, долі яких тісно пов`язані з Кримом – Олена Халімон та Анна Андрієвська.

«Більшість людей ми знали особисто, але навіть вони не відразу наважилися свідчити. Багацько не витримували і плакали під час інтерв`ю. Не кожен може і хоче повернутися у той час, тому ми ставилися з розумінням до емоцій кожного. Імена деяких свідків приховані з міркувань безпеки, бо у них на території Криму залишися близькі люди», — розповідала Олена Халімон.

За словами авторів, робота над книгою тривала близько двох років. Основу наповнюють спогади громадських активістів, працівників держслужб та звичайний прохожих. Зміст книги складається з трьох розділів, у які вмістили лише 75 історій. Жінкам вдалося зібрати свідчення про військову операцію із захопленням Криму, починаючи від лютого 2014 року.

«Сьогодні мешканці Криму продовжують чинити опір проти окупації. Більшість вважають себе українцями, тому готові стояти до останнього. Такі слова тішать душу, адже це означає, що люди разом з нами: подумки і серцем. Ця книга – дошка невичерпної пошани усім, хто боровся і продовжує боротися за свободу», — поділилася Анна Андрієвська.

Взагалі було надруковано 1000 примірників, 600 з них вже розібрано. Наразі стоїть питання про переклад цієї книги англійською та французькою мовами. Наступна презентація планується у м. Дніпро.

Окрім цього, в рамках презентації представили документальний фільм «Острів Крим. Дежавю», знятий українським журналістом Ігорем Чайкою.