Херсонщина – піонер у галузі громадського здоров`я

6 лет назад 0

23 травня в Департаменті охорони здоров`я облдержадміністрації під час зустрічі у форматі «круглого столу» розглядалися регіональні аспекти розбудови системи громадського здоров`я. Заступник директора Департаменту Ліна Бондарева, голова Громадської ради при облдержадміністрації Валерій Гурківський, головний лікар обласного центру громадського здоров`я Юрій Ромаскевич та директор обласного лабораторного центру Олександр Хондусь за участю представників ЗМІ і фахівців центру громадського здоров`я обговорювали завдання системи громадського здоров`я, перспективи її розвитку і об`єднання в єдину мультидисциплінарну службу.

«Як у світі, так і в Україні триває розбудова системи громадського здоров`я. Це один із напрямків медичної реформи, яка стартує 1 липня 2018 року із запуску Національної служби здоров`я України. Херсонщина є піонером у цьому напрямку. Ще минулого року рішенням обласної ради був створений обласний центр громадського здоров`я», — зазначила, відкриваючи захід, Ліна Бондарева.

Система громадського здоров`я Україні потрібна – впевнений Юрій Ромаскевич, адже така система в світі функціонує вже більше 100 років і об’єднує: вакцинацію, проблеми дорожнього травматизму, здорового способу життя, рухової активності, профілактику хронічних неінфекційних захворювань і т. д.

«Ми сьогодні намагаємося збудувати цю систему. За навчальним планом Каліфорнійського університету в області вже підготовлено 4 фахівця. Обласний центр громадського здоров’я виборов гранд від Глобального фонду. З вересня ми починаємо обстеження 600 осіб різних вікових груп для формування повної картини наявних проблем зі здоров’ям. Але відповідних змін до законодавства поки що немає, проект Закону про громадське здоров’я внесений на розгляд до Верховної Ради України. В цьому законі є все: моделі, функціонування, фінансування», — розповів головний лікар центру.

Завданнями системи громадського здоров’я буде збір інформації про здоров’я населення, аналіз її, розробка заходів для зміцнення здоров’я та моніторинг їх виконання. Зараз фактично більшість функцій системи виконується декількома закладами: центром здоров’я, центром профілактики і боротьби зі СНІДОМ, протитуберкульозним диспансером, лабораторним центром і центром медичної статистики.

За цими закладами залишиться діагностика і лікування захворювань, а профілактикою, змінами нормативів, моніторингом займатиметься центр громадського здоров’я. Закриття інших закладів – не буде.

Функції лабораторного центру, що співпадають з функціями громадського здоров’я, назвав Олександр Хондусь. Епіднагляд, моніторинги, участь в розслідуваннях надзвичайних ситуацій будуть передані службі громадського здоров’я.

За словами Валерія Гурківського, громадськість готова сприяти і підтримувати створення системи громадського здоров’я, адже різні групи населення потребують індивідуальних чітких рекомендацій для збереження і зміцнення здоров’я і конкретних дій в цьому напрямку.