Херсонська бібліотека отримає ім’я Миколи Федоровича Чернявського

6 лет назад 0

Бібліотека №14 Херсонської централізованої бібліотечної системи отримає ім’я Миколи Федоровича Чернявського. За це рішення проголосували депутати Херсонської міської ради 18 липня на засіданні сессії.

Микола Чернявський народився 3 січня 1868 року у селі Шахове Добропільського району Донецької області. Перші вірші почав писати 1889 року. Видав збірки "Пісні кохання", "Донецькі сонети", "Зорі". 1903 року переїхав до Херсона.

У Херсоні він працював у губернському земстві, в учительській семінарії, комерційному училищі, кооперативному технікумі, сільськогосподарському технікумі, технічній профшколі і викладачем української мови і літератури Херсонського інституту народної освіти.

Після початку Української Революції Чернявський очолив у Херсоні товариство "Українська хата". 16 квітня 1917 року організація провела 25-тисячний мітинг на підтримку Української Народної Республіки.

Після поразки УНР Чернявський залишився під владою більшовиків. З 1933 року його твори перестали друкуватися, згодом Чернявського заарештували за участь у націоналістичній організації і стратили в ніч з 19 на 20 січня 1938 року.