Херсонська обласна рада стала однією із рад, які самостійно управляють комунальними об’єктами

7 лет назад 0

3 березня Херсонська обласна рада повернула собі повноваження по управлінню об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області. Про це повідомляє прес-служба Херсонської обласної ради.

Таке «резонансне» рішення відразу ж набуло широкої критики та розголосу в пресі. Але в чому резонанс? Обласна рада не забрала в ХОДА повноваження, як про це «трублять» в ЗМІ деякі чиновники, а повернула своє, законне. Виконання цих функцій безпосередньо Херсонською обласною радою повністю відповідає Закону України «Про місцеве самоврядування в Україні», який вимагає, щоб питання управління комунальною власністю вирішувалось виключно на сесіях обласної ради.

Для тих, хто, як кажуть, не в темі, нагадаємо. У 2011 році рішенням сесії депутати обласної ради VI скликання делегували повноваження по управлінню комунальними об’єктами обласній державній адміністрації. До цього ж часу управління об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області здійснювала сама обласна рада.

Отже, рішення останньої сесії Херсонської обласної ради – законне та обґрунтоване.

Все ж таки, аби доказати, що сьогодні це зовсім не ноу-хау, працівники виконавчого апарату ХОР здійснили аналіз цього питання у розрізі всіх областей (окрім Луганської, Донецької та Автономної Республіки Крим у зв’язку з функціонуванням там військово-цивільних адміністрацій).

Як показали результати, з 22 областей лише в трьох залишились повноваження по управлінню об’єктами спільної власності територіальних громад сіл, селищ, міст області – за адміністраціями. Серед них — Запорізька, Івано-Франківська та Миколаївська.

14 обласних рад, в тому числі і Херсонська, делегували ці повноваження обласним державним адміністраціям, але з часом всеодно повернули їх назад.

А от Вінницька, Полтавська, Тернопільська, Хмельницька та Чернівецька обласні ради взагалі не піднімали таких питань, і право управляти комунальними об’єктами увесь час залишали за собою.

Щодо здійснення функцій замовника або організатора робіт на об’єктах спільної власності територіальних громад, сіл, селищ, міст області, то лише в шести областях у цьому напрямку працюють профільні управління ОДА (Закарпатська, Запорізька, Івано-Франківська, Київська, Тернопільська, Харківська). У всіх інших регіонах ці функції покладено на обласну раду чи її комунальні об’єкти.

А це іще раз є доказом того, що Херсонська обласна рада не порушила Закон і має повне право приймати подібні рішення!