Херсонська ОДА повідомляє про підсумки вступної кампанії для випускників з Криму.

6 лет назад 0

Під час вступної кампанії 2017 року при управлінні освіти, науки та молоді обласної державної адміністрації було забезпечено роботу «гарячої лінії» для абітурієнтів з АР Крим, які виявили бажання навчатися у вищих навчальних закладах України.

На базі 4-х ВНЗ (Херсонський державний університет, Херсонський національний технічний університет, Херсонська державна морська академія, Херсонський державний аграрний університет) працюють освітні центри «Крим-Україна», в яких надається консультаційна допомога та здійснюється супровід абітурієнтів з АР Крим щодо вступу на навчання до ВНЗ (які ще працюють до 01 жовтня 2017 року).

З метою вирішення питань щодо вступу в 2017 році до ВНЗ області осіб з тимчасово окупованої території АР Крим та м. Севастополя наказом управління освіти, науки та молоді ОДА від 09.06.2017 року № 151 створено оперативний штаб, до складу якого увійшли представники державної міграційної служби України в Херсонській області, Департаменту з питань внутрішньої та інформаційної політики обласної державної адміністрації, Департаменту соціального захисту населення обласної державної адміністрації, Головного територіального управління юстиції у Херсонській області, Головного управління ДСНС України у Херсонській області, служби по роботі з громадянами, які переселилися з тимчасово окупованої території України Освітніх центрів «Крим – Україна», громадські організації.

Оперативним штабом проведено 4 наради, на яких опрацьовані проблемні питання та звернення громадян з АР Крим та питання щодо проведення широкої інформаційної кампанії 2017 щодо вступу громадян України з Криму у вишах Херсонської області.

На «гарячу лінію» управління освіти, науки та молоді Херсонської обласної державної адміністрації надійшло 356 дзвінків, у тому числі надана консультативна допомога з питань навчання абітурієнтів з Криму.

Сектором професійно-технічних навчальних закладів, науки та координації вищих навчальних закладів здійснено 7 особистих прийомів громадян.

До Освітніх центрів «Крим-Україна» станом на сьогодні звернулось:

• Херсонський державний університет – 101 особа;

• Херсонський національний технічний університет – 167 осіб;

• Херсонська державна морська академія – 415 осіб;

• Херсонський державний аграрний університет – 42 осіб.

Всього до ВНЗ області звернулося 761 особа.

Через Освітні центри «Крим-Україна» вступило 64 особи. (всього по області 71).

Як зазначає начальник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Євген Криницький, це значний результат у порівнянні з 2016 роком. Тоді на навчання у ВНЗ Херсонщини вступило тільки 19 осіб.

За сприянням управління освіти, науки та молоді ОДА виділено додатково для вступників з Криму:

— 5 бюджетних місць для ХДУ,

— 5 для ХДАУ,

— 10 для ХДМА.

У загальноосвітніх навчальних закладах області за екстернатною формою навчання 298 осіб з Криму отримали документи про освіту державного зразка, у т.ч. 212 атестатів про повну та 86 про базову загальну середню освіту.

Херсонщина належить до 4-х областей Півдня України, у яких 32 вищі навчальні заклади приймають абітурієнтів з тимчасово окупованого півострова.

Євген Криницький також звертає увагу, що окрім університетів, діти з Криму вступають на навчання й до загальноосвітніх навчальних закладів області.

Якщо в минулому році загалом на Херсонщині навчалися 91 особа, то станом на сьогодні середню, професійну та вищу освіти вже отримують 168 осіб з Криму.

Такий результат був досягнутий завдяки ґрунтовній роботі освітніх центрів «Крим – Україна», громадських організацій і структурних підрозділів обласної державної адміністрації, які провели масштабну інформаційну кампанію щодо вступу мешканців АР Крим до навчальних закладів Херсонської області.

Були виготовлені та розповсюджені тематичні буклети, листівки, встановлені банери, проведені теле- та радіоефіри, задіяні працівники Прикордонної служби на КПВВ «Каланчак», «Чаплинка та «Чонгар», а також налагоджено співпрацю з Меджлісом кримськотатарського народу.

«З однієї тисячі дітей, які виїхали з території Криму після окупації, 17 відсотків на сьогодні навчається саме в освітніх закладах Херсонщини. Молодь і їх батьки бачать можливість своєї реалізації в Україні і тому Херсонщина радо зустрічає абітурієнтів з Криму й готова підтримувати наших громадян з тимчасово окупованої території. Ми продовжуватимемо ґрунтовну інформаційну програму й завжди готові надати консультативну допомогу», — запевняє керівник управління освіти, науки та молоді облдержадміністрації Євген Криницький.

Прес-служба Херсонської ОДА