Херсонські прикордонники не пропустили екіпаж «Норда» до анексованого Криму

6 лет назад 0

Українські прикордонники в ніч на 9 квітня не пропустили членів екіпажу судна «Норд» через пункт пропуску «Чонгар»до анексованого Криму. Про це повідомила «Громадська блокада Криму». «Сьогодні вночі команда судна «Норд», 10 осіб, яка 25 березня порушила Закон України і заїхала в Азовське море з російським прапором, намагалася перетнути адмінмежу «Чонгар», щоб повернутись в тимчасово окупований Крим, але українські прикордонники не пропустили їх по «аусвайсам», — йдеться в повідомленні. 

Зазначається, що члени екіпажу не мали при собі українських паспортів, а лише «фейкові російськи паспорти». Дану інформацію підтвердив у коментарі «Громадському радіо» речник Держприкордонслужби України Олег Слободян, зазначивши, що екіпаж судна «Норд» намагався потрапити до Криму на дипавтомобілях РФ.

«Це сталося сьогодні вночі, десь біля першої години, ці самі мікроавтобуси на дипломатичних російських номерах, які намагалися проїхати на КПВВ «Гоптівка» з нашими громадянами – екіпажем судна «Норд», з’явилися в районі КПВВ «Чонгар». Але прикордонники, поспілкувавшись з водіями і зрозумівши, що екіпаж не має необхідних документів для перетину адмінмежі, попередили, що шансів перетнути адмінмежу у них немає», — розповів речник.

25 березня в Азовському морі затримали судно з анексованого Криму під прапором РФ.

На борту «Норда», який зупинили за 15 миль від Обіточної коси, було 10 членів екіпажу. Затримане судно відвезли до порту Бердянська для подальший перевірок. На кораблі виявили трал для лову риби та 5 тон морепродуктів.

31 березня капітану арештованого судна «Норд» вручили підозру, суд наклав арешт на зареєстроване в анексованому Криму судно «Норд».

6 квітня Херсонський суд обрав запобіжний захід капітану судна «Норд»: його взяли під варту до 31 травня, з можливістю внесення застави 35 тис 240 гривень — її внесли у цей же день.

hromadske.ua