Херсонський театр імені Миколи Куліша завітав до Києва!

5 лет назад 0

Упродовж двох днів на головній та камерній сцені Національного академічного драматичного театру імені Івана Франка Херсонський театр презентував три постановки.



30 жовтня киян познайомили з сучасною українською родиною Кайдашів, які живуть в одному з популярних курортних містечок Херсонщини – Залізному Порту. «Кайдаш & Sons» – п’єса сучасного українського драматурга Наталки Блок за мотивами повісті Івана Нечуя-Левицького «Кайдашева сім’я». Зал був переповнений, глядачі з захопленням спостерігали за «життям на сцені» наших акторів. Сучасний Кайдаш має майстерню з ремонту машин, а Кайдашиха пече пиріжки для туристів, але це не єдиний незвичний поворот у виставі. Молодший син привів додому не Мелашку, а Сашка і на цьому творчий порив та безмежна фантазія Наталки Блок та Сергія Павлюка не закінчилася… Глядачі були шоковані та здивовані, адже таких Кайдашів вони не очікували побачити.


31 жовтня театр одночасно показав дві вистави «Баба Пріся або на початку і наприкінці часів» Павла Ар’є та «Ображені. Росія» Андрія Курейчика. Міністр культури України Євген Нищук відвідав виставу «Ображені. Росія». Гострий актуальний текст видатного білоруського драматурга, який, як дзеркало, відобразив російську реальність поєднався з стовідсотковим потраплянням в образи, бездоганною акторською грою та безмежним креативом головного режисера театру Сергія Павлюка. Колоритні персонажі з добре впізнаваними рисами, інтонаціями, мовою, пластикою дають переконливе уявлення про існування сьогоднішньої Росії. Це перша і поки що єдина в Україні постановка вистави за цією п’єсою.




Третя вистава – «Баба Пріся або на початку і наприкінці часів» у постановці автора. У ролі Баби Прісі – народна артистка України Олена Галл-Савальська. Глядачі опинились в селищі, яке знаходиться в 30-кілометровій зоні відчуження довкола Чорнобильської атомної електростанції та познайомилися з дивною родиною, яка не зважаючи на радіацію залишилась тут жити та вимушена захищати свій маленький світ від великого суспільства. Глядачі плакали від жалю та співчуття, сміялись від акторської іронії та лякались від обставин, в які потрапили герої.

На всіх трьох виставах був цілковитий аншлаг, у залі не було жодного вільного місця, а в кінці вистав лунали бурхливі оплески, акторів буквально завалили квітами та словами захоплення і вдячності. Такого столиця ще не бачила!

Теми, про які більшість боїться говорити, бездоганна акторська гра та креативне режисерське рішення – саме так Херсонський театр увірвався на київську сцену. Але це були не всі сюрпризи від театру імен Миколи Куліша. Головний режисер Сергій Павлюк та актори театру – заслужена артистка України Олександра Тарновська і молода актриса Вікторія Королько – зустрілися зі студентами Національного університету культури і мистецтва і зіграли дві моновистави «Монолог актриси» та «Мрія». Студенти були вражені режисерською роботою та акторською грою і довго не хотіли відпускати своїх гостей.

Так яскраво та емоційно пройшли гастролі Херсонського театру імені Миколи Куліша у столиці, Київ дуже тепло прийняв наш театр. До нових зустрічей! З театром у серці!