Хто новий власник Заводу карданних валів і що приховують від робітників?

4 года назад 0

Уже два тижні відомий херсонський активіст Кирило Стремоусов водить містом незадоволених робітників Заводу карданних валів. Від 50 до 100 людей мітингують на площі Свободи, перекривають рух проспектом Ушакова, прориваються в приміщення «білого дому» аби зустрітися з головою ОДА Юрієм Гусєвим. Останньою жертвою пролетарського гніву (за підтримки «Національного корпусу») стале розбите скло на прохідній заводу.

І ось наступного дня – вранці 5 лютого Юрій Гусєв разом із заступниками, начальником обласної поліції Олександром Прокудіним у супроводі практично всіх херсонських телеканалів приїхав на завод аби зустрітися з трудовим колективом. Навіть на той момент для більшості присутніх у актовій залі ЗКВ було незрозумілим: що трапилось і чому?

І сьогодні ця сотня обманутих пенсіонерів гордо кличуть себе «заводчанами» й говорять: «наш завод». На справді ж, ще з 2013 року ПАТ «Херсонський завод карданних валів» перебував у стані банкрутства. Причиною тому став кредит, який завод отримав у 2007 році від банку «Фінанси і кредит» у сумі майже 100 мільйонів доларів США. За ці гроші наш ЗКВ можна було перетворити на флагмана автомобільної промисловості всієї України. Але у бенефіціарного власника (справжнього господаря) і Заводу карданних валів, і банку «Фінанси і кредит» відомого українського олігарха та політика Костянтина Жеваго  були інші погляди на ці гроші. Він по суті переклав їх з одної кишені в іншу: перевів зі свого банку на свій завод, а потім у свій офшор на далекі острови де 100 мільйонів доларів США і зникли. Винним залишився завод…

У тому ж 2013 році, коли ЗКВ оголосили банкрутом й арештували рахунки підприємства,  люди Костянтина Жеваго – працівники ПАТ «АвтоКрАЗ» (який теж належить Жеваго) – заснували ТОВ «Машинобудівна комплектація» зі статутним капіталом 1000 гривень. Саме цьому підприємству й було передано в управління ЗКВ. Із колишніх трьох з половиною тисяч працівників заводу на «Машкомплектацію» було переведено 160 чоловік.

Чесно кажучи, на все, що відбувалося останні сім років із заводом, і держава, і місцева влада заплющували очі. Людям казали: «Часи важкі, замовників мало, але ж ми зберігаємо завод, і він працює». І люди працювали, за мінімальну зарплату, часто за 0,5, а інколи й за 0,2 ставки. А куди ж діватися пенсіонерам? Вони ж «заводчани» й віддали «своєму заводу» хто 25-30, а хто й 50 років життя.

І тільки вранці 5 лютого 2020 року під час зустрічі із головою ХОДА Юрієм Гусєвим багато робітників вперше почули, що у травні минулого року їх завод остаточно визнаний банкрутом й прийнято рішення про його ліквідацію. Про те, що загальна сума боргів заводу перевищила 600 мільйонів гривень, а «Машкомплектація», яка б мали виводити завод з кризи, вже й сама заборгувала за оренду більше 6 мільйонів гривень. І судячи з фінансових показників, для невеличкого ТОВ, на якому працює 160 пенсіонерів, ці 6 мільйоні – непідйомна сума й підстава для розірвання договору оренди на площі й устаткування заводу.

Так, останні роки «Машкомплектація» працювала, але на давальницькій сировині; приносила прибуток керівництву та власника, але створювала мільйонні борги. І головне – вводило в оману всіх, що завод працює. Зараз уже всі розуміють, що «Машкомплектація» – фірма тимчасова, і час її закінчується, і зникне вона так само, як і її власник – Костянтин Жеваго, якого на сьогодні оголошено у міжнародний розшук…

20 листопада 2019 року на відкритих торгах цілісний майновий комплекс ПрАТ «Херсонський завод карданних валів» було продано за 11,8 мільйонів гривень. Новим власником стало ТОВ «Автоград Херсон».

А 5 лютого 2020 року під час зустрічі із головою ХОДА Юрієм Гусєвим було прийнято рішення створити робочу групу для виходу із кризової ситуації, яку очолив заступник голови ХОДА Вадим Чабан. Група спробує дати відповіді на запитання:

  • Чи відкрито та законно пройшли торги, на яких було продано завод?
  • Хто тримає гроші від продажу та чи є в цьому інтерес трудового колективу?
  • Чи вивозять устаткування заводу на металобрухт? І які права у нового власника?
  • Що далі буде із заводом?
  • Які плани у нового власника на цю територію і весь комплекс?
  • Чи є реальні інвестори й що вони хочуть розвивати?

Відповіді на ці запитання – у наших наступних публікаціях.