Як домогтися компенсації за пошкоджений автомобіль на розбитій дорозі

6 лет назад 0

Українські дороги дорого коштують водіям, які змушені частіше ремонтувати свої машини, регулярно влітаючи в ями й навіть потрапляючи в ДТП. У таких випадках у шляховиків можна й необхідно вимагати компенсацію збитків, проте судитися через розбите колесо або підвіску невигідно. Такі позови в судах можуть розглядатися роками. Але якщо йдеться про ДТП на розбитій дорозі, в якому постраждали або загинули люди або машина не підлягає відновленню, тоді має сенс вплутуватися в судову тяганину. До того ж є прецеденти виграшних справ, коли за відсуджену компенсацію водію вдавалося купити новий автомобіль. «Слово і Діло» розбиралось, як правильно поводитися на місці ДТП та які документи слід зібрати для суду, щоб притягнути автодорівців до відповідальності й отримати законну компенсацію.

Що робити на місці аварії
Якщо в машині є постраждалі, потрібно негайно викликати швидку допомогу. Потім потрібно оглянути пошкодження автомобіля й викликати поліцію. Спробуйте взяти контакти людей, які можуть надати свідчення.

Розбиту ділянку дороги, пошкодження автомобіля та загальну картинку місця події варто відзняти на мобільний телефон. Краще зробити фото- та відеофіксацію. Ще краще, якщо в машині є відеореєстратор, який стане доказом причин аварії в суді. Ці знимки або відео необхідно зберігати до завершення судового розгляду.

Як поводитися з поліцією
Після приїзду поліції важливо правильно описати обставини ДТП, спираючись на те, що його причиною став саме неналежний стан дороги. Наполягайте на тому, щоб працівники поліції викликали представників дорожньої служби, яка обслуговує цю ділянку автодороги. Згідно з п. 11 Єдиних правил ремонту та утримання автомобільних доріг, вулиць, залізничних переїздів, правил користування ними та охорони (затверджені постановою Кабінету міністрів України від 30.03.1994 №198), дорожньо-експлуатаційні організації зобов'язані разом із працівниками поліції брати участь в огляді місць ДТП. Також вони зобов'язані відшкодовувати власникам транспортних засобів збиток, якщо ДТП сталося внаслідок незадовільного утримання доріг, вулиць, залізничних переїздів.

Якщо працівники дорожньої служби не прибули на місце ДТП, вкажіть це у своїх свідченнях. І ще раз підкресліть, що причиною аварії став поганий стан дорожнього полотна. Адмінпротокол, складений на дорожню службу, є підставою для складання позову до суду. До того ж автодорівці не зможуть потім залатати яму й стверджувати, що ви все придумали. Протокол має складатися за ст.140 Кодексу України про адміністративні правопорушення (КУАП).

Також прослідкуйте, щоб працівники поліції правильно зазначили те, що трапилося на схемі ДТП. Якщо працівник поліції не вказав у своїх записах дорожні умови, розміри ділянок із різним станом дорожнього покриття, розміри й розміщення дефектів, то вкажіть це у своїх письмових поясненнях.

Які документи оформлюються на місці ДТП
Наполягайте, щоб у протоколі зазначили, що ви не могли уникнути ДТП через яму на трасі, яка була заповнена водою, або ям було там багато, що неможливо було ухилитися від попутного транспорту. Стежте за тим, щоб поліцейський не написав у протоколі, що ви не дотримувалися дистанції або перевищили швидкість.

Важливо, щоб протокол не склали на ваше ім'я, інакше вас можуть звинуватити в ДТП, що сталося. Вимагайте, щоб протокол оформлювали на власника дороги. Після приїзду шляховиків наполягайте на складанні ними акту обстеження ділянки дороги іх замірами та схемою. Проконтролюйте, щоб в акті були зазначені дорожні дефекти, відсутність необхідних дорожніх знаків та огорож.

Оцінка збитків
Потім зробіть оцінку завданих збитків автомобілю. Для цього зверніться до СТО, де видадуть довідку про вартість робіт із ремонту машини. До того ж довідку про пошкодження транспортного засобу вам має видати поліція на місці події.

Також у районному підрозділі поліції за місцем ДТП можна взяти копію схеми та фотографії ДТП, які може запросити страхова компанія. До речі, як правило, страховики не вплутуються в судові розгляди з автодором.

Слід написати скаргу до поліції на стан дороги, й там складуть адмінпротокол на посадову особу, зобов'язуючи її розібратися з проблемною ділянкою дороги, яка стала причиною ДТП. Якщо протягом 30 днів Ваша скарга не буде розглянута, звертайтеся до прокуратури зі скаргою на бездіяльність поліції, посилаючись на закон України «Про прокуратуру».

Маючи на руках усі перераховані документи, можна звертатися до суду. До позову додайте всі відповіді з поліції та прокуратури, в яких будуть підтверджені факти незадовільного стану дорожнього полотна, а також копію протоколу ДТП, схеми, фотографії та відеозйомку, оцінку за шкоду майна, і якщо машина вже відремонтована, відповідні рахунки.

Ви маєте право вимагати компенсацію лише в тому разі, якщо в протоколі про ДТП причиною аварії вказаний поганий стан дороги. Відповідачем у суді буде особа, на балансі якої перебуває ділянка дорожнього полотна. Позов до суду подається за місцеперебуванням відповідача. Але всі ці зусилля будуть винагороджені, тому що в разі перемоги в суді можна отримати компенсацію в розмірі завданих збитків.