Як Херсон допомагає вимушеним переселенцям

6 лет назад 0

Херсонська область межує з тимчасово окупованою територією АР Крим та знаходиться неподалік від сходу країни, де зараз йде військовий конфлікт. Не дивно, що саме до Херсона їдуть вимушено переселені особи з цих територій. Наразі у Херсоні проживає 7123 переселенці, а на території області приблизно 14 тис. осіб. Більша частина переселенців прибуває зі сходу країни – 4300 чоловік. У Херсоні проблемами переселенців займається «Міський гуманітарний центр по роботі з внутрішньо переміщеними особами», який є підрозділом гуманітарного центру для сім‘ї та молоді Херсонської міської ради. Кожного дня за допомогою до центру звертаються приблизно 10 осіб.

«Перш за все ми надаємо соціальні послуги, юридичні та психологічні консультації. Також ми ведемо базу переселенців та співпрацюємо з житловим управлінням міської ради для поселення у соціальні гуртожитки. Найбільшим попитом користуються такі послуги, як гуманітарна допомога. До нас звертаються ті, хто не може придбати речі власним коштом (продукти харчування, засоби особистої гігієни, постільна білизна тощо). Допомагаємо із працевлаштуванням, а саме направляємо до центрів зайнятості, або роботодавців», — говорить керівник гуманітарного центру Галина Сліпак.

Також у місті діють пільги для переселенців, наприклад, безоплатне харчування для дітей у школах та звільнення від ряду внесків. Також згідно програми кожному, хто приїздить надають кошти для дітей, які ідуть до школи у Херсоні. Минулого року ця сума складала 600 грн для старших класів, 900 грн для учнів молодших класів.

Вимушені переселенці можуть отримати житло у соціальному гуртожитку, якщо звернуться за допомогою до центру, але першочергово житло надається громадянам, які мають пільгову категорію (багатодітні, люди з обмеженими можливостями, матері одиначки).

Автор: Антон Костюк