Як на Херсонщині борються з безробіттям

6 лет назад 0

Безробіття – це проблема не лише Херсонської області, а й всієї України. Тож на цю тему ми вирішили поспілкуватися з заступником директора обласного центру зайнятості Наталею Португальською.

За її словами, станом на 1 вересня на Херсонщині зареєстровано 22059 безробітних. Цього року за допомогою до обласного центру зайнятості звернулося 10836 людей. Наразі, залишок безробітних складає 6445 осіб.

«Із 22 тис. залишилося 6.5 тис. безробітних по області. Інші були працевлаштовані, чи зняті з обліку. Служба зайнятості працює не тільки з особами, які перебувають у статусі безробітних, а й з тими хто незайняті. Вони також звертаються до нас за допомогою», — говорить Наталя Португальська.

Забезпечені роботою були 8900 осіб, саме зі статусу безробітних, але роботу за сприяння центру зайнятості отримало 16800 мешканців області. Загалом, якщо безробітних перебувало понад 22 тис. з початку року, то разом з шукачами роботи, таких осіб було понад 30 тис.

Характерною ознакою нашого регіону є професії сільськогосподарського характеру та професії, що пов‘язані з обслуговуванням відпочивальників. 

Також коштом обласного центру зайнятості здійснюється професійне навчання мешканців області.

«Якщо цього потребує роботодавець, то ми здійснюємо професійне навчання претендента на роботу. Цього року професійне навчання пройшло понад 4 тис. осіб. Вибір професій у нас різноманітний. Тільки ЦПТО Херсонського центру зайнятості здійснює навчання за 9 спеціальностями. Окрім цього, ми ще співпрацюємо з 30 навчальними закладами нашої області. Також ми здійснюємо навчання в інших містах України», — заявила Португальська.

Для підтримки безробітних, центр зайнятості надає їм щомісячну грошову допомогу. Середній розмір складає 1800 – 1900 грн. Для кожної особи розмір допомоги визначається індивідуально, залежно від страхового стажу та заробітної плати. Мінімальна – 540 грн, а максимальна дорівнює 4 прожитковим мінімумам (7400 грн).

Що стосується пільгових категорій, які передбачені статтею 14 «Закону про зайнятість населення», то ними займається окремий спеціаліст, який сприяє працевлаштуванню. (Учасники АТО, особи з інвалідністю, матері одиначки й тд.). Вони перебувають на особистому контролю у спеціалістів.

Центр зайнятості також займається заохоченням роботодавців, а саме передбачає для них пільги, якщо ті беруть на роботу безробітного, який стоїть на обліку у центрі зайнятості.

«Роботодавці, які належать до малого бізнесу та ведуть свою діяльність у пріоритетних напрямках, якщо за направленням центру зайнятості безробітні працевлаштовуються на новостворене робоче місто, або на робоче місце беруть пільгову категорію громадян, ми компенсуємо розмір єдиного внеску, який сплачує роботодавець за свого найманого працівника протягом року», — додає Португальська.

Антон Костюк