Як отримати компенсацію за травми через ожеледь

6 лет назад 0

Лише з 1 по 6 березня до міського травмпункту звернулось 156 громадня, які постраждали «через метеоумови» Щодня з травмами через падіння на слизькій вулиці до лікарів, у середньому, звертались три десятки херсонців.

Громадяни, що постраждали через неприбраний сніг, ожеледь або намерзлі бурульки, як правило, не домагаються компенсації збитку через суд, бо не знають своїх прав і чіткого алгоритму дій. Однак така схема є:

1.Після падіння викликайте швидку. Медики не лише зафіксують ваш виклик, нададуть допомогу і відвезуть до травмпункту. А й зафіксують місце та причину травми.

2.Зробіть фото та відео місця вашого падіння. Щоб чітко було видно, що на тій ділянці лід чи сніг не прибраний і непосипаний піском чи сіллю.

3.Візміть контакти людей, які допомагали вам звестись після падіння чи просто бачили, як ви падали. Вони можуть стати свідками під час судового процесу.

4.Обов’язково зберігайте всі аптечні та лікарняні чеки. Також можна надати документи, що через втрату працездатності ви втратили заробіток. Тому окрім компенсації витрат на лікування можете вимагати виплати моральної шкоди.

Від кого ви будете добиватись компенсації? Залежить від місця вашого падіння, бо за прибирання різних ділянок міста відповідають різні люди та інстанції. Лід і сніг на міських дорогах прибирають комунальні служби. У дворах багатоквартирних будинків – балансоутримувач, біля приватних садиб – їх власники, а біля підприємств – суб’єкти господарювання.

Автовласники, які постраждали від слизьких доріг, також мають право на компенсацію від служб, відповідальних за прибирання криги і снігу. Для цього обов’язково має бути складений акт обстеження ділянки. Якщо причиною ДТП дійсно є поганий його стан, наприклад, ожеледь, то інспектор повинен обов’язково включити в протокол опис цих недоліків і думку самого водія про те, з яких причин сталась аварія.

Далі потрібно із позовом до дорожніх служб звертатись до суду.

В Україні відомі приклади, коли людина вигравала суд у комунальників. Одним із найяскравіших прикладів отримання компенсації за травму через ожеледицю став випадок киянина. Він отримав 17 тис. грн. компенсації за перелом ноги через ожеледицю. Нещасний випадок стався в 2010 році, а рішення було прийнято через півтора року.

Ще одному з постраждалих вдалося відсудити у «Київпастрансу» гроші за травму, отриману на зупинці громадського транспорту. Киянин послизнувся і зламав ногу.

Хоча замість 30 тисяч, на які претендував, він отримав 7 тисяч.

Відсуджують компенсації і ті, хто постраждав від бурульок. Так, одній киянці у дворі будинку бурулька пошкодила автомобіль. Власниця авто не побоялась і подала до суду. І виграла 6000 грн компенсації. У Херсоні подібних прикладів, поки що, немає.

Прес-служба Головного територіального управління юстиції у Херсонській області