Як учасники АТО можуть отримати земельну ділянку на Херсонщині

6 лет назад 0

Учасники бойових дій на Сході країни мають право отримати земельну ділянку, передбачену їм законом (ст. 118 Земельного кодексу України).

Для отримання ділянки, слід написати заяву в територіальний орган Держгеокадастру. До клопотання додаються: графічні матеріали, на яких зазначено бажане місце розташування земельної ділянки, копія паспорта, ідентифікаційного коду та посвідчення учасника АТО. Проте, тут нерідко захисники Батьківщини стикаються з конкуренцією — коли на однин і той же шмат землі претендують одразу кілька заявників.

Орган виконавчої влади (Сільська, Міська, Обласна рада) розглядає клопотання та затверджує або дає відмову в отриманні земельної ділянки. Розробка проекту землеустрою щодо відведення земельної ділянки здійснюється за замовленням громадян суб’єктами господарювання, що є виконавцями робіт із землеустрою згідно із законом, у строки, що обумовлюються угодою сторін.

Потім протягом терміну (не більше ніж 2 тижні з дня отримання проекту) приймається рішення, щодо передання земельної ділянки у власність заявника.

«З початку 2014 року, коли був створений перший список на Херсонщині, для учасників АТО було зарезервовано землі загальною площею 7,5 тис. га земель сільськогосподарського призначення, які перебували в державній власності. На сьогоднішній день залишилось, 1,2 тис. гектарів земель», — коментує головний спеціаліст відділу землеустрою Микола Руденко.

Автор: Антон Костюк