Кабмін пропонує карати батьків, аби більшало дітей

6 лет назад 0

Уряд вирішив, що стрімке зниження питомої ваги дітей у структурі населення пов’язане не з економічною політикою, яку він проводить, а з… безвідповідальністю батьків. Тож якщо їх сильніше карати, то й дітей побільшає. Про це повідомляє "ЗіБ"

Цим, власне, пояснюється поява проекту «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо запобігання жорстокому поводженню з дітьми, виникненню безпосередньої загрози їхньому життю або здоров’ю та подолання цих явищ» (№8325).

Станом на кінець 2015 року питома вага дітей у загальній чисельності населення скоротилася до 17,9%. Як свідчить статистика, сьогодні Україна посідає 186 місце в світі за народжуваністю та 4-е — за рівнем загальної смертності.

Як стверджують в Уряді, значний вплив на показники чисельності дітей має їх смертність у віці до 1 року. Й чиновники наголошують, що 6% таких трагедій пов’язані з доглядом у сім’ї. Тож необхідно посилити відповідальності батьків за невиконання ними обов’язків щодо виховання дітей. Зокрема, шляхом збільшення штрафних санкцій за це у вигляді громадських робіт, корекційних програм для одиноких матерів, які перебувають у декреті.

Також запропоновано посилити кримінальну відповідальність за злісне невиконання батьками чи опікунами обов’язків із догляду за дитиною. Причому, діапазон покарання за таку бездіяльність навіть без настання будь-яких наслідків для дитини — від 850 грн. до 3 років тюрми.

Але водночас у Сімейному кодексі визначать як одну з підстав для позбавлення батьківських прав відсутність проявів батьківської турботи, виховання та утримання понад 6 місяців. Адже це дасть змогу передати таку дитину на усиновлення.