Кабмін пропонує скасувати мінімальні ціни на цигарки

7 лет назад 0

В Уряді вважають, що запровадження мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на тютюнові вироби, ймовірно, буде розглядатися Комісією ЄС та судом ЄС як порушення конкуренції.

Відповідні зміни запропоновані проектом закону про внесення зміни до розділу ІI «Прикінцеві положення» Закону України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень у 2016 році» № 6568, передає «Закон і Бізнес».

«Запровадження мінімальних оптово-відпускних та роздрібних цін на тютюнові вироби суперечить положенням Директиви Ради ЄС 2011/64/ЄС. Механізм мінімальних роздрібних цін на сигарети в минулі роки впроваджувався в деяких країнах ЄС та за рішеннями Європейського Союзу 2000-2010 рр. скасовано», — пояснюють ініціативу в Мінфіні.

При цьому зазначено, що в Європейському Союзі правовідносини щодо оподаткування акцизними ставками тютюнових виробів та визначення допустимих максимальних і мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби регулюються Директивою Ради ЄС 2011/64/ЄС від 21.06.2011. Тому встановлення мінімальних роздрібних цін на тютюнові вироби ймовірно буде розглядатися Комісією та судом ЄС як порушення конкуренції та порушення зобов’язань відповідно до статті 15 Директиви.