Керівництву області презентували проект концесії Херсонського морського торговельного порту

6 лет назад 0

Учора, 29 серпня, заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова взяла участь в нараді з представниками Міністерства інфраструктури України, Міжнародної фінансової корпорації, Проектного офісу з питань державно-приватного партнерства в інфраструктурі «SPILNO» та консорціуму міжнародних консультантів щодо презентації техніко-економічного обґрунтування проекту концесії ДП «Херсонський морський торговельний порт».

Щодня відбувається спад кількості вантажу, тому морпорт вимагає суттєвої модернізації та інвестиційних вливань. Керівництво області та Херсонського морського порту впевнені, що на сьогодні концесія – один із кращих варіантів, аби зберегти діяльність підприємства.

Державний секретар Міністерства інфраструктури Андрій Галущак, як керівник групи, яка протягом декількох місяців займалася вивченням концесії ДП «Херсонський морський торговельний порт», представив можливу програму розвитку підприємства.

Проаналізувавши доходи, робоча група дійшла висновку, що оптимальний термін концесії – 30 років. За цей час кошти, вкладені інвестором, встигнуть відпрацювати та будуть повернуті державі.

Представники Мінінфраструктури пропонують встановити два концесійні платежі – фіксований (дорівнює середній сумі річних дивідендів, виплачених Херсонським морським торговельним портом у державний бюджет у 2015-2017 роках) та змінний (визначатиметься за тендером).

Щодо інвестиційних вимог, то в ТОР-5 входить: пайовий внесок у розбудову місцевої інфраструктури на рівні 5% від суми капітальних інвестицій, інвестиції в існуючу інфраструктуру порту, модернізація складів №5 та №6, інженерні та екологічні дослідження, створення майданчика для вирішення проблеми накопичення автотранспорту біля порту.

За останніми підрахунками концесія збільшить надходження до місцевого бюджету на 55 млн грн.

Керівництво області взяло до уваги пропозицію Мінінфраструктури й розгляне доречність можливості концесії у представленому форматі. Також плануються обговорення цього питання з керівництвом міської ради.