Кошти по доступних ліках уже всі знаходяться в районах Херсонщини

6 лет назад 0

Директор Департаменту охорони здоров’я Віктор Короленко, райони області в повному обсязі отримали кошти для реалізації програми «Доступні ліки» в 2018 році. Як відомо, 22 грудня на сесії обласної ради прийняли бюджет області, і також відбулося розподілення коштів по програмі «Доступні ліки» по всіх адміністративних територіях. 

"Кошти на рахунках є, більшість районів вже працюють і видають ліки. Можлива затримка в деяких районах, яка пов’язана з тим, що почався новий фінансовий рік, і не у всіх районах укладені угоди з аптеками, але зараз ця робота проводиться, кошти на ліки наявні в повному обсязі, тому проблем з ліками не буде", – повідомив Короленко.

Зза підсумками минулого року Херсонська  область є однією з найкращих в Україні по об’ємам реалізації програми «Доступні ліки»: 99,6% коштів, виділених на область були використані.

Директор департаменту Короленко звернув увагу, що  людина має право обрати собі лікаря й лікуватися чи обстежуватись будь де: в будь-якому районі або навіть області, як зазначено у законі. Проте, кошти по програмі «Доступні ліки» виділяються на райони згідно адресної прописки хворих, тому для отримання ліків по цій програмі потрібно звертатися до того району, в реєстрі якого записаний хворий.

Наразі хворі отримують доступні ліки по трьом нозологіям: цукровий діабет, бронхіальна астма і гіпертонічна хвороба. Зараз по програмі «Доступні ліки» отримають препарати близько 140 тисяч жителів Херсонської області, найбільше за діагнозом – гіпертонічна хвороба.

Також Короленко повідомив, що в область зайшли кошти ще по трьом нозологіям: гастрозахворювання, депресивні стани і анемії вагітних першого триместру. Як тільки буде наданий механізм відшкодування цих коштів – які препарати і по якій ціні будуть відпускатись – одразу ці напрямки почнуть відпрацьовуватись.

Довідка: «Доступні ліки» урядова програма повної або часткової оплати лікарських засобів, що включені до деталізованого опису, з бюджету.

Джерело: kherson.city