Лікування онкозахворювань – серед головних планів області

5 лет назад 0

Як буде розвиватися Херсонська область у найближчі три роки? Таке глобальне питання обговорювали сьогодні протягом прес-конференції, присвяченій Плану перспективного розвитку нашого регіону на 2019-2021 роки. Взяла участь у заході і заступник голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова.

У своїй промові пані Оксана торкнулася найважливішого наразі питання – здоров’я людей. А саме йшлося про програму боротьби з онкозахворюваннями, яку на чолі із головою облради Владиславом Мангером 8 лютого підтримав депутатський корпус VII скликання.

«Головне, що ми прийняли рішення про створення необхідних умов в нашій області, аби вжити заходів щодо усунення негативних факторів зовнішнього середовища, що впливають на розвиток такого жахливого захворювання як рак. Адже, за словами спеціалістів, у 30% випадків захворювання – причиною є саме фактор зовнішнього середовища. По кожній фінансовій позиції, що наводиться у програмі, проведено детальні розрахунки, виходячи з чисельності населення, пацієнтів, що стоять на обліку в онкодиспансері, у розрізі шпитальних округів, районів, ОТГ, селищ і т.д. Наприклад, аби забезпечити адресною допомогою хворих, яким потрібна хіміотерапія, треба було закласти у Програму майже 26 млн грн, мільйонами обчислюються й інші види лікування. Рахунки зроблено на кожен рік цієї багаторічної програми», – повідомила Оксана Рукавішнікова.

Нагадаємо, з приходом на посаду голови обласної ради Владислава Мангера, влада почала докладати великих зусиль, щоб наші медики почали не тільки ефективно лікувати онкохворих, а й робили все, аби зупинити цю важку хворобу в нашому регіоні. За сумною статистикою, Херсонщина посідає друге місце в Україні за кількістю онкохворих.

Так, завдяки спільній роботі Херсонської облради і ХОДА, за короткий проміжок часу Херсонський обласний онкологічний диспансер вдалося забезпечити новою ультразвуковою діагностичною системою вартістю 2,3 млн грн, а також американським лінійним прискорювачем вартістю близько 42 млн грн. Медустанова вже готується до придбання комп’ютерного томографа для підготовки хворих на лікування за допомогою лінійного прискорювача. Коштує таке обладнання більш 20 млн грн.

«Сьогодні зроблено всі підготовчі роботи, виконано величезний труд. Прийнято найважливішу програму з лікування онкохворих, всі сили кинуті на закупівлю найнеобхіднішого обладнання. Крок за кроком ми наближаємося до мети – створення повноцінного регіонального центру променевої терапії» , – зазначає з цього приводу Владислав Мангер.

Також протягом прес-конференції йшлося про підсумки першого етапу підготовки та обговорення Плану перспективного розвитку Херсонщини, про головні напрями реалізації медичної та освітньої реформ в області тощо.