Ліси Херсонщини буде збережено!

5 лет назад 0

Сьогодні, 28 листопада, на розширеній нараді під головуванням очільників області Андрія Гордєєва та Владислава Мангера було визначено кілька ключових кроків щодо збереження херсонських лісів.

Ще у грудні 2016 року депутатський корпус, за ініціативи Владислава Мангера, прийняв рішення про введення мораторію на вирубку лісу. Адже через браконьєрські дії ліси Херсонщини потрапили під загрозу знищення. Однак не тільки браконьєрство весь цей час посилено сприяло знищенню херсонського лісу. Також одним з головних його ворогів у будь-які роки був вогонь. Так, у 2007 горіло понад 7,5 тисяч га лісу; 2013 рік – знищено 21 гектар херсонського лісу; у 2017 році зафіксовано майже 400 лісових пожеж на загальній площі понад 1000 гектарів; на початку 2018-го (через навмисний підпал) згоріло понад 600 га лісу.

Все це призвело до того, що вчені забили тривогу: якщо ліс не захистити прямо зараз, то вже через 1,5-2 роки процес буде незворотним – Херсонщина перетвориться на пустелю.

Зібравши навколо себе вчених, силовиків, радників, депутатів, робоча група на чолі із головою облради прийшла до необхідності створення Регіонального ландшафтного парку (РЛП).

Однак завершити роботу тоді не вдалося через те, що лісові господарства, що напряму підкорюються лише Києву, відмовлялися підписувати необхідні документи, посилаючись на нібито незадоволення місцевого населення.

Створення Регіонального ландшафтного парку, що охопить понад 80 тис.га зелених насаджень, зможе вирішити питання браконьєрства. Адже у випадку навмисного підпалу чи вирубування деревини, порушник нестиме не адміністративну, а кримінальну відповідальність. До того ж, на території РЛП заборонено буде лише полювання і РЛП жодним чином не обмежуватиме місцеве населення у пересуванні лісом, зборі грибів, ягід тощо.

Протягом наради, заслухавши усі аргументи від керівництва області, очільники лісових господарств області, нарешті, погодилися на створення Регіонального ландшафтного парку, а згодом – й на Національний природній парк, фінансуватися який має виключно з держбюджету.

Крім того, відповідаючи на прямі запитання, «лісникам» довелося визнати: будь-які вирубки деревини в області контролюються виключно ними.
Таким чином, голова облради Владислав Мангер дав лісогосподарствам тиждень на те, аби вони зробили лист-звернення до профільного міністерства, у якому б наполягли на негайному створенні РЛП на Херсонщині.