Медична комісія підтримала виділення коштів на закупівлю інсуліну

5 лет назад 0

Напередодні позачергової сесії Херсонської обласної ради відбулось засідання постійної комісії з питань охорони здоров’я та здорового способу життя.

Головне питання порядку денного комісії, як і позачергової сесії, – забезпечення мешканців обласного центру, хворих на цукровий діабет, препаратами інсуліну.

Критична ситуація з нестачею медичного препарату виникла внаслідок різкого росту цін, що, в свою чергу, призвело до недофінансування з державного бюджету. Так, на закупівлю інсуліну для хворих в 2019 році область отримала тільки 25 млн грн з держбюджету (61% від загальної потреби). Аби до кінця року безкоштовно забезпечувати хворих необхідними ліками, решту грошей повинні виділити місцеві бюджети.

Нагадаємо, станом на 1 липня 2019 року налічується 10262 хворих на цукровий діабет різної групи, з них 2249 людям потрібен розчин інсуліну.

На позачерговій сесії, що відбулась 6 вересня, депутати міської ради вже підтримали передачу обласному бюджету субвенції у розмірі 1,2 млн грн на придбання інсуліну. Ще 1 млн грн планується виділити з обласного бюджету. Пропозицію Департаменту фінансів облдержадміністрації члени профільної комісії підтримали одноголосно. Проте остаточне рішення буде прийнято у п’ятницю, 20 вересня, у ході засідання позачергової сесії Херсонської обласної ради.

Окрім цього, сьогодні депутати-медики підтримали іще 5 питань. Серед яких – передача обласним закладам охорони здоров’я лікарських засобів, внесення змін до рішення ХХVІІ сесії обласної ради VІІ скликання від 9 серпня 2019 року №1337 «Про припинення Херсонської обласної клінічної лікарні шляхом перетворення» стосовно зміни персонального складу комісії з припинення та внесення змін до програми соціально-економічного та культурного розвитку Херсонської області на 2019 рік.