Ми просимо державу виконувати свої зобов’язання щодо постачання в область онкопрепаратів, – Рукавішнікова

5 лет назад 0

12 жовтня відбулась робоча нарада народних депутатів України – членів комітету Верховної Ради з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування, участь в якій взяли голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер, заступниця голови Херсонської обласної ради Оксана Рукавішнікова, представники НСЗУ, керівництво області, міста, головні лікарі. На заході обговорювалися питання організації медичного обслуговування на регіональному рівні, готовність Херсонської та Миколаївської областей до впровадження програми медичних гарантій з 2020 року.

Після наради Оксана Рукавішнікова разом з народними депутатами взяла участь у брифінгу, де зокрема підіймалось питання, озвучене нею на нараді. Мова йшла про необхідність запровадити контроль за виконанням зобов’язань держави з постачання до області онкопрепартів. За інформацією Оксани Рукавішнікової, у 2019 році потреба в онкопрепаратах для Херсонської області склала 57 мільйонів гривень. МОЗ визначило квоту для нашої області – 20 мільйонів гривень. По факту у 2019 році в область надійшло лише 146 тисяч 284 гривні.

– Онкохворі Херсонської області не забезпечені всіма необхідними препаратами для забезпечення схем поліхіміотерапії, – наголосила Оксана Рукавішнікова.

Як під час брифінгу зазначив голова Комітету Верховної Ради України з питань здоров’я нації, медичної допомоги та медичного страхування Михайло Радуцький, проблема дійсно існує. Вона стосується всієї України і обумовлена декількома факторами – й не виконання умов зарубіжними постачальниками й митні питання.

– Зараз Комітет разом з Міністерством вивчають ці питання, одночасно готується до Верховної Ради проект Національної програми боротьби з онкозахворюваннями, де будуть врегулювані ці та інші питання щодо онкології, – повідомив Михайло Радуцький.