На Білозерщині стартував проект «Посилення правових можливостей сільських громад»

7 лет назад 0

Правові можливості мешканців сільських громад Білозерського району будуть посилені шляхом доступу до первинної безоплатної правової допомоги на базі Офісу Мережі правового розвитку.

Вже з 1 лютого цього року в Білозерському районі розпочався проект «Посилення правових можливостей сільських громад», який реалізується громадською організацією «Білозерський центр регіонального розвитку» за підтримки Міжнародного фонду «Відродження».

Проект передбачає не тільки роботу стаціонарної юридичної приймальні Офісу Мережі правового розвитку (далі — Офіс МПР), але й виїзні консультації в 7 віддалених громадах, які входять до складу Миролюбівської (Радянської) та Федорівської сільських рад Білозерського району. Також виїзди здійснюватимуться в села Томина Балка, Музиківка та Широка Балка.

«Незважаючи на системну роботу Білозерського Офісу Мережі правового розвитку (раніше ЦПІК) на протязі 6 років в селах Білозерського району Херсонської області, попит на безоплатну правову допомогу серед сільського населення не зменшується, – говорить Елла Петренко, керівниця проекту . — У співпраці з Білозерським бюро правової допомоги, ми плануємо проведення спільних локальних круглих столів в громадах для вироблення механізмів співпраці (переадресація клієнтів, можливості співфінансування, спільні заходи тощо), спільні виїзди юристів Офісу МПР та Бюро правової допомоги.

Для просування моделі надання безоплатної первинної правової допомоги за рахунок коштів сільських рад ми плануємо ініціювати створення робочих груп за участі депутатів місцевих рад та представників громади, які разом з нашими юристами працюватимуть над розробкою пакету необхідних документів для впровадження системи безоплатної правової допомоги у 2017 року – проекти програми, рішень, процедурних документів тощо. Для учасників цього процесу будуть проведені навчальні семінари-огляди чинного законодавства у сфері надання БППД та на інші актуальні в громаді теми (особливо щодо об'єднання громад).

Також ми продовжимо розпочату роботу у 5 селах об'єднаної Музиківської громади: за необхідності буде організоване виїзне та дистанційне (скайп-зв'язок за участі сільської бібліотеки) надання первинної правової допомоги, навчальні семінари для депутатів об'єднаної територіальної громади, юридична підтримка сільради щодо впровадження системи безоплатної правової допомоги».

Слід відмітити, що для того, щоб отримати правову допомогу під час виїзду юриста у вищезазначених громадах необхідно попередньо записатися по одному з телефонів: (095) 087-48-60, (068) 538-90-06 або 33-7-68.

Дата виїзду юриста залежить від кількості бажаючих отримати правову допомогу.

Наразі вже плануються перші круглі столи з обраними сільрадами, під час яких і буде обговорено подальший механізм співпраці влади і громадськості в рамках проекту.