На часі лише легальні трудові відносини

6 лет назад 0

У 2018 році у трьох районах м. Херсона продовжують працювати робочі групи з питань легалізації оплати праці та зайнятості населення, повноти сплати єдиного соціального внеску. Члени робочих груп, в яких приймають участь спеціалісти головного управління Фонду в області, щотижня проводять обстеження суб’єктів господарювання, які здійснюють торгівельну діяльність продовольчими та непродовольчими товарами, працюють у сфері надання побутових послуг, в закладах ресторанного господарства. З початку 2018року вже проведено 19 таких рейдів, під час яких було обстежено 167 суб’єктів господарювання, виявлено 18 осіб без належного оформлення трудових відносин, працю яких легалізовано.

Під час рейдів проводиться інформаційно-роз’яснювальна робота серед роботодавців та найманих працівників щодо «негативних» наслідків отримання заробітної плати в “конвертах”. Адже, на сьогодні легалізація трудових відносин та заробітної плати не втрачає своєї актуальності під час працевлаштування громадян.

З метою захисту соціальних прав застрахованих осіб головне управління Пенсійного фонду в області активно співпрацює з органами виконавчої влади та місцевого самоврядування щодо вжиття заходів, направлених на легалізацію заробітної плати та зайнятості населення. За наданими інформаційними відомостями, на районних комісіях з питань легалізації виплати заробітної плати та зайнятості населення в м.Херсоні заслухано 19 керівників підприємств стосовно виплати найманим працівникам заробітної плати на рівні або менше мінімальної.

Більшість роботодавців усвідомлює важливість нарахування та виплати офіційної зарплати і працює у законодавчому полі. Але є й такі, які намагаються отримати якомога більший прибуток, ухиляючись від сплати податків за рахунок використання праці громадян без належного оформлення трудових відносин.

Форми нелегальних трудових відносин можуть бути різними, зокрема: використання праці з громадянами без укладення трудових договорів; встановлення працівникам «неповного» робочого дня або тижня з оплатою пропорційно відпрацьованого часу, незважаючи на їх фактичну повну зайнятість; встановлення для працівників “безкоштовного” випробувального терміну; виплата зарплати “в конверті” понад мінімальний розмір при легальному працевлаштуванні. Тому, під час працевлаштування важливо знати, що оформлення трудових відносин в законодавчо встановленому порядку і офіційне отримання заробітної плати — це державний захист від незаконного звільнення, безпечні і здорові умови праці, гарантоване право на відпочинок та можливість при досягненні пенсійного віку мати гідне пенсійне забезпечення.