На Джарилгачі презентували туристичний хаб на плаву

3 года назад 0

На острові Джарилгач у Херсонській області презентували туристичний хаб на базі стоянкового судна.

«Ми вам презентуємо першу частину туристичного хабу «Перлина Херсонщини». Створений він на базі стоянкового судна «Павло Полуботок» розміром 45 на 12 метрів та осадкою 1 метр. Судно має всі документи Регістра судноплавства України, Свідоцтво про запобігання забрудненню навколишнього середовища, це дуже важливо, оскільки ми перебуваємо у національному парку», – зазначила під час презентації директорка ТОВ «Скадовськ – Марина» Наталія Акулович.

За її словами, на базі стоянкового судна наразі розташований плавучий ресторан на палубі, лаунж-зона, об’єкти життєзабезпечення та необхідна інфраструктура. На судні встановлено 10-кубову питну цистерну, яка наповнюється опріснювачем води потужністю до 500 літрів на годину. Судно має 2 трюми для приймання стічних вод об’ємом по 239 метри кубічних кожен, переробка яких здійснюється автономною 7-ступеневою системою очистки стічних вод замкненого циклу. Електроживлення на об’єкті забезпечує судновий генератор.

Туристичний хаб оснащено швидкісним інтернетом до 75 Мбіт/сек на 100 користувачів одночасно. Навесні буде встановлено outdoor LED-екран розмірами 5 м на 3 м.

Крім того, на об’єкті є можливість для розташування стаціонарного медичного пункту, кімнат для працівників поліції, ДСНС, прикордонників та інших служб, розповіла Наталія Акулович.

За ініціативи ГО «Українське товариство охорони птахів» (Bird Life Ukraine), додала директорка ТОВ «Скадовськ – Марина», тут планується розташування цілорічної системи моніторингу міграції тварин на острові Джарилгач, каже.

За словами Акулович, перш ніж реалізувати такий проєкт, вони вивчали досвід ведення туристичного бізнесу у національних парках світу, також прислухалися до думки науковців про те, що потрібно розвантажувати острів і що необхідну, гідну інфраструктуру можна зробити лише на плаву. Також, як підкреслила директорка, треба врахувати, що питної води на острові немає, і що тут можна споруджувати лише легкозйомні конструкції, без фундаменту.

Вона пояснила, що першу частину проєкту презентували саме восени, присвятивши цю подію Всесвітньому дню туризму. Хоча, як зазначила директорка, планували відкрити об’єкт ще у червні-липні, проте на перешкоді стали погодні умови, крім того, цей об’єкт – надзвичайно складний технічно.

Наступний етап проєкту – плавучий готель. «Він вже на завершальному етапі, буде пришвартований до цього ж судна і це буде єдиний комплекс», – розповіла Акулович, відповідаючи на запитання кореспондента агентства.

За її словами, вони розраховують не на VIP-туриста, а на те, що такий відпочинок зможе собі дозволити «середній» українець. Мета – забезпечити достойний сервіс, і, на її думку, цей проєкт не вплине на кількість туристів, що відпочивають на Джарилгачі, а лише на якість їхнього відпочинку.

Директорка Національного природного парку «Джарилгацький» Ірина Сабашенко зазначила, що нацпарк – науково-дослідна установа рекреаційного призначення, і одне із завдань парку – створення умов для організованого та ефективного туризму у межах природно-заповідного фонду. Ділянка біля маяків на острові, неподалік яких і розташований хаб, – саме рекреаційного призначення, і тут скупчуються туристи.

Вона також зазначила, що такий формат, як презентований хаб – дуже перспективний з огляду на екологічну складову: створення саме таких платформ зменшуватиме антропогенне навантаження на територію, і це сприятиме відновленню ландшафтного покриву на острові.